fredag 8 juli 2005

De glömda terrordåden

"Ett femtiotal människor dödades under förmiddagen lokal tid, när amerikanska styrkor sände missiler mot ett känt tillhåll för al qaida. Det uppger en talesman för Vita huset i ett pressmeddelande."
Hur ofta har vi inte sett detta? Ett femtiotal människor dödades utan att ha fått någon rättegång. Tillförlitligheten hos de amerikanska myndigheterna känner vi väl ifrån argumenteringen inför Irakkriget. Ni minns massförstörelsevapnen som Saddam sades förfoga över, men som inte gick att finna...

Ändå skriver Dagens Nyheters ledarsida idag att 11/9, 11/3 och 7/7 är terrorns almanacka. Men då har man bara valt ut tre datum då terrorister slagit till mot rika länder i norr - USA och EU.

"Fruktansvärda scener utspelades när människor försökte ta sig ut från tågen i mörkret och röken", skriver DN. Den sortens känslomässiga rapportering ser vi aldrig från attentaten mot länder i söder. Är det så att västliga media värderar människoliv olika högt berorende på var terrorn inträffar och vem det är som ligger bakom?

Inga kommentarer: