fredag 12 augusti 2005

Smålandskommunen Högsby på väg mot diktatur?

Man upphör aldrig att förvånas över utflyttningskommunen Högsby. Hittills har det socialdemokratiska kommunalrådet framstått som det främsta stolpskottet. Men nu får hon konkurrens av oppositionsledaren Birger Svanström, c, som i början av sommaren föreslog att beslutunderlaget till kommunstyrelsen inte längre ska skickas till medier och småpartier.

För det första är det förvånande att förslaget kommer från oppositionen vars uppgift borde vara att nagelfara majoritetens styre.

För det andra är det förvånande att inget av småpartierna reagerat – eller har de helt enkelt inte fått sig tillsända protokollet med beslutet!?

En grundpelare i demokratier är att alla får vara delaktiga i beslutsprocessen. I Sverige sker detta genom representanter som väljs i allmänna val vart fjärde år. Media har en viktig uppgift i demokratier med sitt uppdrag att sprida information och uppmuntra till debatt.

På så sätt löper en tråd från väljare, via media och opposition upp till maktens boningar. I Högsby har majoriteten efter förslag från opposition kapat banden till media och väljare, något som kännetecknar diktaturer…

1 kommentar:

josephzohn sa...

Såg inslaget i smålandsnytt!
Man slutar aldrig att förvånas!