tisdag 6 september 2005

Fria marknaden höjer elpriset ännu mer

Priset för el kommer att stiga med minst det dubbla inom ett år, säger Björn Karlsson, professor vid Linköpings universitet till Sveriges Radio Östergötland.

Enligt Karlsson är det den fria elmarknaden inom Europa som kommer att driva upp priserna. I framtiden kommer vi att få betala samma pris för elen som övriga Europa säger han.

Men vi gör av med två till tre gånger mer el än södra Europa, enligt telegrammet. Jag törs inte gå i god för vad siffrorna grundar sig på. Men faktum är att vi har kallare klimat och använder mycket el för uppvärmning. Dessutom har vi en stor stål- och massaindustri som förbrukar väldigt mycket el.

Dessutom är den avreglerade elmarknaden ett mycket tydligt exempel på att fri konkurrens inte alls gynnar konsumenterna. Hushållens elkostnader är mycket högre idag än innan avregleringen.

Länk till reportaget på SR Östergötland

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo, fri marknad gynnar konsumenterna - men det förutsätter att producentmarknaden OCKSÅ är fri. M a o att den som vill bygga ett kraftverk för att tjäna pengar får göra det. Så är det inte på elmarknaden. I stället förstör politiker marknaden genom att ta bort kapacitet.
På telekommarknaden fungerar marknadsmekanismerna rätt bra men på elmarknaden kan kraftbolagen härja fritt eftersom politikerna tillåter det. Vattenfall m fl tjänar enorma pengar men Nuder tjänar mest. 40% av det jag betalar går till statskassan och 40% till kraftproducenten (resten till nätägaren). Dessutom får staten åtskilliga miljarder i utdelning från Vattenfall.
I Finland byggs ny kärnkraft trots att elpriset är sådär 30% lägre där. Kärnkraft är kanske inte optimalt - ur flera aspekter - men det är i alla fall bättre än tysk brunkol!