torsdag 1 september 2005

Lejonborg och Reinfeldt måste le in i kameran

Allianser handlar om att ge och ta. Svenska Dagbladet kommenterar att den borgerliga alliansen för samtalen med "ett gott humör", något som man aldrig sett hos den rödgröna motsvarigheten.

Men då glömmer de en skillnad. Moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna har skapat en allians med målet att ta över majoriteten i kommande riksdagsval. Det är pr. Självklart måste de visa "ett gott humör" för att ha en chans. Ingen skulle rösta på dem om de bara bråkade och satte sig på tvären.

Socialdemokraterna regerar utan att ha egen majoritet. De skapar majoriteter genom samarbetspartier. Men de gick inte på val tillsammans.

Väljarna röstade inte på vänsterpartiet för att få en socialdemokratisk regering. Sosseväljarna ville inte ha en socialistisk politik. Samarbetet kräver jämkningar i förhandlingarna och alla parter måste ge och ta och tänka om innan man når uppgörelser.

Så har det även varit för borgarna då de regerat! Alla minns säkert hur illa det gick för Torbjörn Fälldin när han gick med på att starta Barsebäck, eller vad Olof Johansson tyckte om Öresundsbron, för att inte tala om Carl Bildts tvekan inför Friggebos allsång i Rinkeby Folkets hus, det var inget glatt humör...


SvD: Alliansen har den goda viljan

Inga kommentarer: