lördag 3 september 2005

Var är alla amerikanska räddningshelikoptrar?

Mycket kritik riktades i vintras mot den svenska räddningsinsatsen och evakueringen av svenskar som drabbats av tsunamin. Det var en katastrof som kom utan förvarning. Men den svenska regeringen agerade snabbare och kraftfullare än vad den amerikanska nu gör.

Katastrofen som nu utspelar sig i USA kom inte lika plötsligt. Men ändå tog det lååång tid innan myndigheterna vaknade och satte igång evakueringen. De med pengar och möjligheter såg till att lämna riskområdet i tid. Men de fattiga blev kvar och är kvar ännu idag.

Här kommer ett utdrag ur ett öppet brev från Michael Moore till USA:s president George Bush.

Any idea where all our helicopters are? It's Day 5 of Hurricane Katrina and thousands remain stranded in New Orleans and need to be airlifted. Where on earth could you have misplaced all our military choppers? Do you need help finding them? I once lost my car in a Sears parking lot. Man, was that a drag.

Also, any idea where all our national guard soldiers are? We could really use them right now for the type of thing they signed up to do like helping with national disasters. How come they weren't there to begin with?
Brevet i sin helhet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Räddningsinsatsen i New Orleans kom faktiskt igång snabbare än den förra som var under fredstid: http://www.nationalreview.com/robbins/robbins200509020719.asp

New Orleans borgmästare hyllar dessutom Bush för hans stora insatser: http://www.nola.com/newsflash/louisiana/index.ssf?base/news-18/1125239940201382.xml&storylist=louisiana

Jag har hört Michael Moorevänstern beskylla Bush för att AIDS finns innan, nu är han dessutom skyldig för att det finns orkaner. Vad är nästa? kommer det bli bilolyckor eller barn som faller av sina cyklar?

tomasrj sa...

Jag har aldrig påstått att Bush är skyldig till orkanen. Däremot kan jag hålla med om att hans politik kan leda till klimatförändringar som orsakar orkaner.

Jag betvivlar inte att New Orleans borgmästare hyllar Bushs insats. Men vad tror du de som är inlåsta på den där arenan tycker?

Hjälpinsatser brukar för övrigt alltid beskyllas för att vara långsamma!

Anonym sa...

Det finns alltid undantagsfall, men om Bush lyckas bättre med räddningsinsatserna än sina föregångare så tycker jag att han är värd en eloge även om han kanske inte är min favoritpolitiker.

Alltid vid katastrofer finns det dem som utnyttjade dem för att sprida missaktning mot politiska motståndare. Vid attentaten i London som skrev aftonbladet först: Pinsamt för Blair. Inget om alla de oskyldiga döda i kollektivtrafiken.