söndag 9 oktober 2005

Kommunen är till för medborgarna!

Oskarshamns kommun har hållit föreningsriksdag. Närvaro vid evenemanget var ett krav för att få fortsatt bidrag från barn- och utbildningsnämnden, skriver lokaltidningen.

Från stadshusets sida verkar man vara helt omedveten om vad föreningslivet faktiskt betyder för kommunen. Verksamheter som på vissa håll utförs av kommunalt avlönad personal, anordnas på annat håll av helt oavlönade – ideellt arbetande föreningsmänniskor.

Det här är ett typiskt exempel på hur kommunledningen tror att medborgarna är till för dem! Glöm inte att fritidskontoret är till för föreningarna, och inte tvärtom. Ta kontakt med föreningarna och undersök vad ni kan göra för att stötta dem. Åk ut och träffa föreningarna, i stället för att häcka inne i centrum och räkna med att alla ska dansa efter era kommandon. Jag misstänker att tjänstemännen fick lön och politikerna arvoden medan föreningsfolket förväntades lägga en ledig dag på mötet.

Kommunen får hjälp med att utföra verksamheter. Medborgarna får samtidigt stimulerande och utvecklande fritidssysselsättningar. Detta till en mycket ringa kostnad om man jämför med priset för att betala lön för de tusentals timmar som utförs.

Den minsta uppskattning och stöd kommunen då kan visa är att bidra med stöd för exempelvis lokaler, bensinpengar och materialinköp.

Så Lis Lyrbo med lakejer: visa lite mer uppskattning och ödmjukhet om ni vill värna och stötta föreningslivet i hela Oskarshamns kommun!

Fotnot: Lis Lyrbo, s, är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Oskarshamn

(Insändare i Barometern, Oskarshamns-Tidningen och Nyheterna 28 oktober 2005)

Inga kommentarer: