tisdag 18 oktober 2005

Minskad livsmedelshjälp orsakar svält för miljoner människor

Nu varnar FN om att mer än tio miljoner människor i södra Afrika behöver mathjälp. Det handlar bland annat om människor i Moçambique, Zimbabwe, Lesotho, Swaziland, Zambia och Angola.

FN:s generalsekreterare har bland annat skrivit till statschefer och EU-kommissionen för att visa på behoven av bidrag för att förhindra en katastrof.

När tillgången på matvaror blivit sämre så har priserna stigit. Det är dock ovanligt att priserna stigit så här tidigt på året. Prisökningarna slår direkt mot den fattigaste befolkningen.

Låga vattennivåer riskerar att påverka nästa skördeperiod negativt. Exempelvis är nästan en mil av Maputofloden uttorkad. Det är fjärde året i rad som regionen drabbas av svår torka.

Moçambique behöver hjälp med 150 miljoner kronor. Totalt krävs 1,5 miljarder kronor för att ge mat åt tio miljoner människor fram till skördarna i april.

Dessvärre minskade omvärldens livsmedelshjälp från 10,3 miljoner ton mat till 7,5 miljoner ton, enligt FN-organet WFP. 800 miljoner människor går hungriga varje dag på vår jord, skriver Afrikagrupperna på sin hemsida.

Afrikagrupperna: Nu hotas åter miljoner av svält

Inga kommentarer: