måndag 14 november 2005

Det finns de som inte har någon el indragen

Hittade det här fina reportaget i dagens tidningen:
Kurt och hans katt klarar sig utan el och toa
Ingen el, ingen toalett, ingen tv och värme endast från en vedspis i köket. Kurt Mattsson har bott så sedan 1952 och längtar inte efter en modernare stuga.

6 kommentarer:

josephzohn sa...

Kanske ett uppslag till en ny TV-film á la Erik och Sigvard. Det finns en bok "Udda människor" tror jag att den heter som handlar om ett gäng "udda" svenskar,som av olika anledningar dragit sig undan .. värmlänningen som bor i husvagn med alla sina katter m.fl. Boken och dess innehåll har även vandrat runt som utställning.

Apropå udda personer, så undrar man ju ibland om han Leijonborg och han Rocas har elen indragen till sina hjärnor?

Tomas Jonsson sa...

Jag har bläddrat i den boken. Den är nog minst fyra år, för det var på Figeholms bibliotek, minns inte heller namnet på boken. Framför allt var det bilderna som fångade människorna. I stort sett en ny människa skildrad på varje uppslag. Och en påkostad bok med färgbilder på kraftigt glättat papper som framhäver bildernas kvalité. Rekommenderas varmt till läsekretsen.

Elisabet sa...

Tack för tipset! Det låter som en bok som är som gjord för mig.
Läste med stor behållning Lars Ulvenstams bok om vanliga människor ., fråga mig inte vad den heter. Vanliga människor som får berätta om sina liv. Osannolika öden. Stillsamma bilder.
Ingen action.
I love it!

Tomas Jonsson sa...

Elisabet: "Vanliga människor" är ovanliga och alla är intressanta. Återigen gäller, som vi skrev om häromdagen, att reporten visar respekt. Ulven kan lyssna på människor! Hans kärleksfulla skildringar av människor han mött fångar och fängslar mig under nästan två timmar i mitten av augusti varje år!

Josephzohn: Missade din slutkläm om två män som drabbats av konstant resistans ;-)

Henrik Tröst sa...

Boken heter "De ovanliga" och är skriven av Åke Mokvist - som själv i stor utsträckning är ett riktigt orginal som reser runt i Sverige och träffar de här, många gånger, riktigt udda och skygga människorna.

Boken rekommenderas riktigt, riktigt varmt till alla. En bok som visar att man kan hantera de som inte passar in i ramen med RESPEKT utan att det blir en freakshow av det. (à la femmans "Outsiders")

Tomas Jonsson sa...

Bra Henrik. Bara att springa till bokhandeln då!