tisdag 29 november 2005

Det har blivit kallt i Sverige efter HD:s dom

Häromdagen hörde jag Mikael Wiehe i radion besvara frågan om han inte tröttnar på att envisas med sitt socialistiska budskap samtidigt som kapitalismen vinner mark i världen. Han svarade nåt i stil med att om han inte kämpade mot så skulle kapitaliseringen ha gått ännu snabbare.

Vem kan inte känna igen sig. Vem kan inte tycka att det blivit ett kallt och otäckt klimat. Sven-Olle Olsson i Sjöbo har avlidit. Han gav rasismen ett ansikte och blev den som gav legitimitet åt främlingsfientligheten i Skåne och i Sverige. Det är bara att kämpa på med bemötanden. Idag är rasister hårt klämda och bara genom att klämma till lite extra kan de stoppas.

Domen idag från Högsta domstolen får nog sägas vara väntad. Yttrandefriheten är en grundbult i samhället. Det är genom yttrandefriheten som fördomar kan bemötas - såväl när det gäller främlingsfientlighet som homosexualitet. Det är genom yttrandefriheten som minoriteter får vara med i samhällsdebatten.

Visst hade det varit härligt om Högsta domstolen givit pingstpastorn en spark i Greenen. Men då hade han genast blivit martyr för alla homofobpastorer. Han har redan fått tillräckligt med uppmärksamhet och njuter säkert i fulla drag.

Det är omoraliskt att säga som han sa. Och omoraliska präster har inte jag något till övers för. Och det bästa för oss alla som inte gillar Greens uttalande är att protestera genom bemötanden. Genom att fördöma och peka på det människofientliga.

Pingstpastor Åke Green får säga vad fan han vill. Få människor besöker hans predikningar och bland ett gäng idioter blir den dumme snillrik.

4 kommentarer:

bert sa...

Bra talat!

Elisabet sa...

Hörde igår på Radio Malmöhus en intervju med Madeleine Ramel,en gång stridbar meningsmotståndare till Sven-Olle Olsson i Sjöbo.
Vad jag beundrar henne! Inte ett ont ord om denne man; att hon inte delade hans åsikter vet ju alla som bor här nere, men att hon så stenhårt höll isär personen och politikern, det var förvånande. Och hon tog fram hans goda egenskaper som politiker också, även om hon hela tiden klart markerade var hon själv stod.
Jag blev så IMPONERAD.
Vilken människa.
För så är det ju: en människa är ju inte bara en egenskap.

Nicke sa...

Håller med dig!!

Men det jag inte kan fatta med den här domen, eller tycker är konstigt, har hans tro ngt med domen att göra?

Som jag har fattat det nu, så kan man gömma sig bakom en tro, och sen får man tycka vad man vill och säga vad man vill?
För vad är en religion? Om jag säger att jag tror på hmm, Pellefant, får jag då predika vad jag vill om judar, invandrare ja you name it...
Bara för att jag kan skydda mig bakom min tro på Pellefant?!


Jag hoppas verkligen att det inte är så, och att jag har missuppfattat det hela, för annars så är det hela åt fanders.

Man kan inte gömma sig bakom en påhittat historia, och sen vräka ur sig vadsom helst, eller förresten, det är ju det Åke har gjort... Hmmm....

Ja Åke får nog läsa på bibeln och lägga ihop lite mera, så kommer han nog till insikt...
Adam och Eva var först, sen fick de söner. De i sin tur gick ut i världen och skaffade fruar??!!
Hmmm, ja den som inte förstår att det inte stämmer redan där, ja du....
Inget illa om Bibeln, men han måste ju förstå att ALLT inte är sant och rätt....


Sen att kristendomen och övriga religoner för den delen i grund och botten för fram ett kärleksfullt budskap tycker jag är bra, synd att inte alla tar till sig de delarna bara.
Undra hur världen hade sett ut om inte människorna hade varit så svaga och hade behövt söka sig till starka ledare......

I avsaknad av dem ( starka ledare ), så har ju tron på ngt hjälp många, men samtidigt så har det stjälp många också....
Så även när en stark ledare har kommit.
Djingis khan, Hitler m.fl, ja då går det riktigt illa.....

Tomas Jonsson sa...

Precis som du skriver har kristendomen i grunden ett kärleksbudskap.

Själv tolkar jag Tio guds bud som "kristendomens grundlag". Att då hitta andra bibelcitat som berättar om synen på exempelvis homosexuella för tvåtusen år sedan och använda det som förevändning idag är okristligt.

Dessutom tror jag ingen - inte ens han själv - kan försvara de faktafel som han förde fram. Han spred alltså medvetet villfarelser!