tisdag 29 november 2005

Flest rasister och homofober i Kalmar län

Fem gånger så många brott med främlingsfientlig koppling görs i Kalmar län i förhållande till folkmängd, jämfört med riksgenomsnittet.

Även antalet anmälningar om brott mot homosexuella är högst i Kalmar län i förhållande till folkmängden, visar statistiken från SÄPO.

Det här kan ju vara intressant och kanske ska läsas med dagens friande dom mot Åke Green i minnet. Om pingstpastorn uttalat sin svada direkt till en homosexuell person på gatan så hade det bedömts som ett hatbrott.

Brott med främlingsfientliga motiv
2263 anmälningar gjordes där främlingsfientliga motiv antas ligga bakom. Den mest förekommande brottskategorin under 2004 var olaga hot/ofredande. Hets mot folkgrupp var den mest förekommande brottskategorin där även en koppling till vit makt fanns.

Örebro, Västmanland och Stockholm var de län som under året uppvisade den största andelen anmälningar med främlingsfientligt motiv i förhållande till folkmängd. Relativt få anmälningar gjordes i Hallands och Västerbottens län.
Homofobiska brott. 614 anmälningar gjordes med homofobisk bakgrund. Kalmar län i topp med nästan en anmälan per 10000 invånare.
Den mest förekommande typen av anmälningar med ett homofobiskt motiv var olaga hot/ofredande följt av misshandel och ärekränkning. Andelen anmälningar med ett vit makt-ideologiskt motiv var under året 6 procent. Den vanligaste typen av brott här var hets mot folkgrupp följt av olaga hot/ofredande.

År 2004 gjordes flest anmälningar i förhållande till folkmängd i Kalmar, Norrbotten och Västmanland. Flest anmälningar av våldsbrott och olaga hot/ofredande i förhållande till folkmängd gjordes i Västmanland, Norrbotten och Västernorrland.
1266 anmälningar med vit makt-ideologiska motiv
Svenska Motståndsrörelsen/Nationell Ungdom, Nationalsocialistisk front och Blood & Honour är de tre grupperingar som misstänks ligga bakom dessa brott.

Anmälningar med säker koppling till vit makt-miljö visar skrämmande siffror för Kalmar län. Medan endast 2 anmälningar gjordes i Kronobergs län, och endast 1 i Norrbotten så gjordes 30 anmälningar i Kalmar län. Jämför med Skåne där 23 anmälningar gjordes.
Antalet anmälningar med ett vit makt-ideologiskt motiv har varit relativt stabilt sedan år 2001. Det vanligaste anmälda huvudbrottet under de senaste fyra åren har varit hets mot folkgrupp även om skadegörelse och klotterbrotten sammantaget varit fler.

En stor andel av anmälningarna utan koppling till vit makt-miljön handlade om klottrade och inristade hakkors. Flest anmälningar i förhållande till folkmängden för brott utan koppling till vit makt-miljön gjordes under året på Gotland och i Värmland.

Anmälningar med en säker koppling till vit makt-miljön ökade även under år 2004. Ökningen var dock inte lika stor som under år 2003. Över hälften av anmälningarna handlade även detta år om spridning av propaganda. Den största andelen av anmälningarna kunde kopplas till Nationalsocialistisk front. Överlägset flest anmälningar i förhållande till folkmängden gjordes under året i Kalmar län, till största delen bestående av propagandabrott från Nationalsocialistisk front.

Läs hela rapporten: SÄPO (pdf)

5 kommentarer:

bert sa...

Oj - jag trodde att det var Västra Götaland som toppade den statistiken.

Vi får väl se hur reaktionerna på HD-domen mot herr Green blir. Om det finns grupper, som tar chansen nu, när deras tankesätt blivit s.a.s. lite sanktionerat.

Tomas Jonsson sa...

Jag hörde på P4 nyss en intervju med RFSL (eller liknande) som i första hand kommenterade just den här undersökningen, men som också fick svara på frågan du antyder.

De hade redan fått telefonsamtal från frikyrkliga personer som ungefär sagt att "nu ser ni att hd ger oss rätt".

Peter sa...

Det är ju självklart att de homosexuella blivit mer angelägna att anmäla allt de upplever som diskriminerande. Om en homofil drabbas av våld drar de också omedelbart slutsatsen att det är ett homofobiskt brott. När en heterosexuell får en örfil tror den drabbade inte att det rör sig om heterofobi.
Att fler anmälningar görs betyder inte heller att dler brott begås. Statistiken gäller som bekant inte dömda brott utan bara hur galna folk är när det gäller att anmäla. Därför ser det ut som att det begås fler "rasistiska" brott än antirasistiska. Klotter från antirasister anmäls tillexempel inte i samma grad som tokgalningar anmäler lagliga nationalsocialistiska glygbladsutdelningar. Därför blir statistiken sned och osaklig.
Detta vet Säpo men det får ju mer pengar från staten om de kan lämna rapporter som säger det stat och media vill höra.

http://www.den-svenske.com

Tomas Jonsson sa...

Mycket riktigt. Fler homosexuella vågar anmäla att de blivit utsatta av homofober. Tidigare har de tigit i tysthet eftersom samhällets fördomar dömt dem på förhand.

Din kommentar om heterosexuella stämmer dock inte. Det är sällan någon sopar till en heterosexuell person och samtidigt skriker "djävla hetero".

Ni rasister brukar vanligen hylla lag och rätt och är själva överrepresenterade som dömda brottslingar jämfört med befolkningen i övrigt. Därför förvånar du mig när du kallar dem som anmäler för "tokgalningar". Menar du att lag och rätt ska gälla eller inte? Eller är du anarkistrasist?

Jonas sa...

Jag ser att du är mattelärare men ändå förstår du inte att antalet anmälningar är det samma som antalet brott. bara för att extra många tokiga människor gör anmälningar till höger och vänster så innebär det inte att fler brott begås. titta istället på antalet domar.
Exempelvis har medias hets gjort att en och annan stackare tror att det är hets mot folkgrupp bara ett flygblad kommer från NSF vilöket är lika absurt som att man skulle behöva vara begåvad bara för att man är mattelärare, vilket du ju bevisat att man inte behöver.