måndag 21 november 2005

Högsby är Sveriges svar på Paris

I fredags hittades en tjugoårig man knivskuren till döds i en lägenhet i Högsby. Det är inte om den händelsen detta kommer att handla. Nej, jag ska ta upp den nyhet som fick en undanskymd plats på grund av det hemska mordet - en nyhet som i annat fall hade kunnat hamna på löpet - ett stort gängslagsmål med skolungdomar.

I fredags natt arrangerades en natturnering i fotboll. Det är ett årligen återkommande arrangemang. Ett fyrtiotal lag deltog från bland annat Högsby, Vetlanda, Oskarshamn, Blomstermåla och Timmernabben. Turneringen var indelad i tre olika klasser; mellanstadie-, högstadie- och gymnasieklass.

De yngre barnen spelade på kvällen, medan de äldre spelade senare på natten. Sista matchen beräknades vara slut först vid fyratiden på morgonen.

Men i en spaltnotis skriver idag Nyheterna att natturneringen urartade med ett stort gängslagsmål det hela fick till följd att turneringen helt fick avbrytas. Det inträffade under en match mellan två lag från Högsby.
Enligt polisen var det ett gäng med så kallade invandrarungdomar som kom i bråk med så kallade svenska ungdomar. Efter en match någon gång vid tolvtiden under natten mot lördagen mellan lag där det fanns spelare med från dessa båda gäng uppstod stort tumult.

De båda gängen bråkade och slogs, såväl inne i Fröviskolans sporthall som ute i entren till sporthallen. Bland annat ska en av ungdomarna ha slängt en flaska mot en annan av ungdomarna och åtskilliga knytnävsslag mot ansikten ska ha utdelats.

Nyheterna 21 november 2005
För det första reagerar jag på notisen. Är det avgörande vad de olika gängen har för etnisk bakgrund?

Om det är avgörande så vill jag veta varför. Högsby kommun har stora ekonomiska problem. Man har i sin iver att spara tagit bort alla politiska nämnder och ersatt dem med några utskott som lyder direkt under kommunstyrelsen. Det har bidragit till att minska demokratin, eftersom det bara är ett fåtal personer som får vara med och fatta beslut.

Högsbys dåliga ekonomi har också bidragit till att skolor och bibliotek stängts. Jag vet inte, men skulle inte bli förvånad om även fritidsgårdar och dess verksamheter minskat i omfattning.

Högsbys dåliga ekonomi beror på utflyttning, vilket i sin tur beror på att många industrier i kommunen lagts ned, varvid människor blivit arbetslösa.

I Paris var det generationer av arbetslöshet och ett missnöje med samhället som inte kunde hjälpa till med åtgärder. Detta beroende på att kapitalismen havererat, då det är billigare att anställa litauer och thailändare, än att betala den inhemska befolkningen en lön som de kan leva på. Detta har då medfört att den egna befolkningen lever på låga bidrag som inte räcker.

Är det socialt utanförskap och landsbygdens smygrasism som bidrog till helgens tumult bland ungdomarna i Högsby?

4 kommentarer:

bert sa...

Sen kan man ju undra om inte tidningarna inspireras och dras med i 'kravallstämningarna' på andra håll i världen. Lite sensationslystnad finns nog, även i en landsortstidningsjournalists hjärna.

Tomas Jonsson sa...

Det är samma reporter som skrev om bilolyckan...

Anonym sa...

Högsby är kört! Det är lika eländigt i Högsby kommun som i mörkaste Norrland.

När det gäller "integrationen" genom att man låter flyktingar som fått uppehållstillstånd bosätta sig i Högsbys tomma lägenheter, då finner jag detta bara sorgligt. Högsby har ca 10% arbetslöshet. Svenskarna flyttar därifrån och invandrarna är inte dummare än andra. Varför tror man då att någon invandrare skulle få för sig att vilja bo kvar i Högsby när ingen annan heller vill?

Det det egentligen handlar om är ett rävspel på politisk nivå som kommer få tragiska konsekvenser för kommunen i slutändan. Så fort de kan, flyttar invandrarna från Högsby. Under tiden har kommunens bostadsbolag fått hyran garanterad eftersom invandrarna för med sig bidrag till kommunen från statligt håll och så slipper man riva av en massa lägenheter som skett på många andra håll i Sverige ett tag till. "Alla" är nöjda, men integrationen blir verkligen inte särdeles lyckad när den enda önskan man har är att få lämna denna gudsförgätna håla så fort som möjligt. Högsby kommun ligger i topp när det gäller befolkningsminskningar och inget tyder med nuvarande och kommande högre bensinpris (finns inga andra möjligheter till pendling än med bil till Oskarshamn, realistiskt sett) kommer denna utvecklingen fortsätta. Högsby kan inte överleva som kommun och det finns ingen chans till att det kommer en mirakelräddning, vi måste byta fokus från utveckling till en civiliserad avveckling av kommunen så fort som möjligt. Någon fredlig integration lär aldrig komma till stånd i Högsbys nejder.

Tomas Jonsson sa...

Utmaningen för Högsby torde vara att hitta en väg att utvecklas. Jag tror ändå att kommunikationen (Kustpilen) delvis är ett lyft. Nya aktuella branscher finns inom utbildnings- och teknikområdena.

Man skulle kunna tänka ett samarbete med högskolan i Kalmar. Eller ett helt nytt område - så som skett i Hultsfred som ju också länge var på dekis men som nu blivit ett rockcentrum.