onsdag 23 november 2005

Misstron mot svensk polis gror i Europa

Nu närmar sig vintersäsongen. Många utländska turister kommer då till Sverige för att åka skidor och festa på nån turistort i fjällvärlden.

Jag tänker på de anhöriga till en svensk pojke som blev knivskuren till döds härom vintern. Syskon och föräldrar förlorade honom och trots att bevisen var starka och det fanns en misstänkt mördare så blev det ingen rättegång och ingen blev dömd.

Polisen är säker på att det var en grekisk pojke som är mördaren. Det var flera personer inblandade i bråket och vittnen har pekat ut honom. Dessutom fanns offrets blod på den grekiske pojken jacka.

Den svenska polisen grep honom och han satt häktad här i Sverige under nästan ett år. Under tiden släpptes Joy Rahman efter att ha suttit många år i fängelse oskyldigt dömd. Misstron mot den svenska polisen och de svenska rättsväsendet grodde i de grekiska tidningarna och en opinion som stöddes av den grekiska ambassaden i Stockholm krävde att greken skulle överlämnas till sitt hemland. Så skedde också.

När det var dags för rättegång gick den grekiska staten in och skyddade den grekiske pojken. Ännu har han inte infunnit sig till någon rättegång. Däremot har han synts mycket i tidningar och teve nere i Grekland. Där är det han som är offret, trots att han är en misstänkt mördare.

Här i Sverige går en familj och sörjer. De vill se mördaren fälld för att kunna gå vidare, för att våga försöka leva ett vanligt liv. Nu är såret vidöppet.

Jag hittade på allt - för ett år sedan - då ett liknande fall var aktuellt - fast det var tvärtom.

1 kommentar:

Elisabet sa...

Just det.
Jag har tänkt EXAKT samma sak.
Och skämdes över hur Sverige agerade.