torsdag 10 november 2005

Präster som åsiktsmaskiner

"Jag vill kunna möta alla människor" säger Kristdalas präst Håkan Helleberg till tidningen Nyheterna idag. Därför har han inte skrivit under motståndet mot Kyrkomötets beslut att öppna för kyrklig välsignelseakt för homosexuella par.

Håkan Helleberg tillägger att det står många saker i bibeln, exempelvis om barnaga och månggifte. "I ärlighetens namn kan man inte följa allt" säger han.

"Den som tjänar mest på dessa splittringar, tror jag tyvärr är vår motståndare, djävulen" fortsätter han och säger att "Vi kan inte agera som några slags åsiktsmaskiner!"

Att jävulen skulle tjäna på prästernas utspel, bekräftas delvis av en krönika på Expressens kultursida häromdagen, angående Åke Greens predikan och dess efterspel. Krönikan hittade jag via Annika Bryns blogg som skriver just om att Jesus inte var bokstavstroende, utan en människa som drevs av sunt förnuft och medmänsklig kärlek.

Helleberg pekar också på en inkonsekvens i de protesterande prästernas resonemang, eftersom prästerna välsignar alla människor i samband med gudstjänsten, utan åtskillnad.

När man läser igenom listan över de präster som undertecknat motståndslistan nickar man bara igenkännande över några bråkstakar som tidigare profilerat sig som kvinnoprästmotståndare. Men några namn gör mig faktiskt lite ledsen. På nåt sätt bränner de sina namn. Älskar de verkligen alla människor?

Yngve Kalins lista där i nuläget 811 präster skrivit under.

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Ännu mer ledsamt om han skrivit under med den motiveringen. Uppropet säger klart och tydligt att man inte vill välsigna enkönade par.

Kontraktsprost Leif Norrgård i Döderhult skriver inte under av precis samma anledning, nämligen att det fortfarande inte är klart hur akten ska gå till. Han menar att Kyrkomötets beslut är ett hafsverk.

För övrigt är det förvånande att kvinnor, som fått kämpa mot kvinnoprästmotståndare, nu allierar sig med dessa och bildar en en grupp homofobpräster.

Bert Bodin sa...

Nu tänker jag glömma bort allt kring detta.

Dom får göra hur dom vill för mig.