torsdag 3 november 2005

Slottet, domkyrkan och Kattrumpan i Kalmar på bilder

Kameran fortsätter att hänga med. Nu har jag också hunnit tömma den på bilder. Därför är här några bilder från Kalmar i söndags, måndags och onsdags. Enjoy!


Slottet i Kalmar är ett klassiskt turistmål. Från Kalmarsundsparken är vyn fantastisk med slottet mot öster och Kalmarsund i söder. Här syns även Sjöfartshögskolans byggnad.

I somras visades silikonet upp på stranden. Nu är det dock lågvatten och kallvatten och rutten tång och stickade tröjor i stället för bikinis.


Här var det ingen som tog sig över. Slottet är mäktigt med kanonerna mot fienden som på Gustav Wasas tid förväntades komma från Danmarkshållet.


Kalmar Domkyrka håller på att kläs av. Efter snart ett år med byggnadsställningar avtäcks nu nya bitar varje vecka. Fram träder en uppfräschad kyrka med tinnar och torn i glänsande koppar och guld.


Nya och gamla traditioner samsas bland torghandlaren på Stortorget i Kalmar i Allhegona-/Halloween-tid.


Ännu ett panorama. Längst ute på Kattrumpan. Till vänster Varvsholmen där det inte längre byggs några fartyg. Nu är det i stället gräddhylla för välbemedlade samt arbetsplats för olika call-center. Därbakom Ölandsbron i fonden. Mitt i bilden badplatsen vid Kattrumpan. Och strax intill de forna fattigkvarteren, där sjömännen bodde med sina stora familjer. Fattiga människor med många barn har dock knappast råd att hyra här idag - tiderna och idealen förändras. I bakgrunden till höger om allén syns gamla Ångkvarnen ute vid Tullhamnen i Kalmar.

7 kommentarer:

Kadrik sa...

Du börjat bli riktigt bra på det här med panoramabilder! Jag gick just med i en kul grupp på flickr. Hockneyesque. Kolla in den!

Elisabet sa...

Tack för guidad tur i Kalmar! Dit ska jag åka någon gång. Och till Irland. Och Indien. Och Afrika. Kalmar får bli nånstans i mitten.

Tomas Jonsson sa...

Kadrik: Tackar. Det kommer säkert flera. Det är du som invigde mig i konsten.

Elisabet: Passa dig Elisabet, kanonerna är riktade åt ditt håll. Fast du har ju infiltrerat fiendelandet i söder på senare tid...;-)

Herr Ingvaldson sa...

Kalmar är en fin stad. Upplevde en förälskelse där en gång för länge sedan - sen blev det nästan allvar på Alvaret.

Ellis sa...

Ooh vilka härliga bilder!!

Man längtar dit!

Elisabet sa...

Har jag varit i Kalmar? Jo, en gång. Bara på genomresa.
Pratar du småländska, Tomas?
Det är den finaste dialekten av alla. Tycker jag.

Tomas Jonsson sa...

Jag är ganska dialektfri. Kanske skulle blogga om de småländska dialekterna, som är en hel vetenskap. Jämför Jönköping, Ljungby, Västervik och Kalmar. Fyra hörn med helt olika dialekter.