onsdag 30 november 2005

Stagg, sundet och torget - bilder från Kalmar


Stortorget kl 08.48. Det var en bister morgon. Ordningen var återställd med snö i Blomstermåla och regn i Kalmar. Granen på Stortorget, invid den uppfräschade domkyrkan, glittrar. I fonden Storgatan som också är utsmyckad. Och längst där borta Larmtorget där det finns en gran av utländsk snitt med färgglada lysande bollar som påminner om ballonger.


Tullhamnen kl 12.54. Det klarnade upp på förmiddagen. Ett lastfartyg från Södra Shipping passerar i sundet utanför Kalmar, på väg mot massafabriken i Mönsterås. Det håller god fart - säkert tio, tolv knop. Det är ett ganska stort lastfartyg, ska det komma under bron?


Varvsholmen kl 12.59. Jo, det verkar finnas god marginal. Här har man en svindlande utsikt. Men det ser tomt ut på gräddhyllorna i det nybyggda höghuset. Kanske bostadsrättsinnehavarna är ute med täljkniven och skär guld för att få ihop till hyran!?


Stagneliusskolan kl 13.11. Här inne satt studierektor Bertilsson och planerade Enkelstöten och Dubbelstöten - deckarna som Tomas Arvidsson författade om den fumlige studierektorn. Det var Björn Gustavsson som spelade studierektorn i teveversionerna från början av 1980-talet.


Fredriksskanskanalen kl 13.14. Stagg till vänster. Brandstationen till höger och Varvsholmen rakt ut. Kalmar är en fotbollsstad. Nån plusgrad i luften och nån minusgrad i backen - tillräckligt för att det ska vara lite halt.

Vid slottet börjar Systraströmmen som sedan rinner under busstationen, förbi fängelset innan den passerar rondellen vid brandstationen och byter namn till Fredriksskanskanalen. Fredriksskans idrottsplats där Kalmar FF spelar sina hemmamatcher ligger till vänster, precis bakom Stagneliusskolan.

Ja, det här var novembers sista dag anno 2005.

3 kommentarer:

Elisabet sa...

Vilka härliga bilder och tack för den guidade turen genom Kalmar!
Vad är Staggen?
Och så läckert det fina huset är ..., det med dom dyra hyrorna.
Nästan, men bara nästan .., som Turning Torso.

Tomas Jonsson sa...

Stagg är vad man i daglig konversation yttrar då man avser Stagneliusskolan.

Tomas Jonsson sa...

Ser nu efter en sökning på nätet att Södra Shipping har tre fartyg som alla är utrustade med katalysator och drivs med lågsvavlig olja.

Södra Shipping har prisats för detta i Europen Environment Awards 2000. Motiveringen löd: "för ett mycket lovvärt initiativ att på frivillig grund och med egna arbetsinsatser övergå till lågsvavlig olja i företagets lastfartyg samt att vara pionjärer i införande av katalysatorrening i lastfartyg för att påtagligt minska föroreningsutsläpp till luft"

Det kompenserar något alla utsläpp från koncernens massafabriker.