lördag 12 november 2005

Tema Flykting påminner om bristande empati

Sveriges Television har temakväll - Tema Flykting. Första timmen fick vi möta några människor och följa deras kamp för att få asyl.

Om Migrationsverket. Tjänstemannen från Migrationsverket som medverkar i reportaget, skiljer sig inte nämnvärt från de tjänstemän jag träffat. De är alla en viss sorts människor. Brist på empati verkar vara ett anställningskrav. Och antyder man det får man alltid svaret att vi har en flyktinglag att följa.

Och denna flyktinglag, som faktiskt ger stort utrymme till humana beslut - om man vill - tolkas så snävt som möjligt.

Jag har en bekant som på fullt allvar hävdar att Migrationsverket rekryterar sin personal från BSS och Sverigedemokraterna.

Om flyktingar. Det borde stå klart för var och en att om man lämnar sitt land så är man i en absolut krissituation. Det är bara att vända på scenariot och sätta sig själv i huvudrollen - de här människorna är inte annorlunda.

Det är inte mer än hundra år sedan Sverige var ett land som människor flydde från. Människorna flydde från fattigdom och kyrkans förtryck. De flesta flydde till Amerika. De lämnade ingen dräglig tillvaro, utan det var mer eller mindre genomtänkta paniklösningar, där man använde sina sista slantar som en biljett till en förhoppning om en bättre tillvaro i det nya landet.

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

Appropå flykten från Sverige så är det så att om den inte hade skett hade Sverige redan på början av 50-talet haft 10 miljoner invånare.