onsdag 23 november 2005

Vänsterpartiet motsatte sig emigrationen till Sovjet

Efter Uppdrag gransknings program förra hösten fick vänsterpartiet och Lars Ohly stark kritik för att inte bett Kirunasvenskarna om ursäkt.

Debatten påstod då att vänsterpartiet och dess föregångare i Sverige uppmuntrat och hjälpt svenskar att emigrera till Sovjet. Drevet gick mot vänsterpartiet som fick bära skulden för dessa så kallade Kirunasvenskars många gånger tragiska öde.

Kaa Eneberg hävdade i artiklar i Dagens Nyheter samt i sina böcker att de svenska Sovjetemigranterna var kommunister eller värvats av det svenska kommunistpartiet.

Nu har en forskarrapport lagts fram av Anders Gustafsson vid Södertörns högskola i Stockholm. Den innehåller fotnoter som går att kontrollera, som refererar till olika kommunala arkiv - framför allt Kiruna kommuns arkiv.

Protokollen visar att kommunistpartiets representanter inte var drivande i att med kommunala medel stimulera människor att flytta till Sovjetunionen.

Dåtida exemplar av tidningen Norrskensflamman visar att förslag om att skicka arbetslösa kirunabor till Sovjetunionen väckts av socialdemokratiska företrädare såsom Karl Borin och att kommunistpartiet motsatte sig dessa förslag. Det finns inga uppgifter som pekar på att en majoritet av dem som beviljades bidraget var medlemmar i eller sympatiserade med kommunistpartiet.

Förslag att främja emigration till Sovjet för arbetslösa väcktes även på andra platser i landet. Genomgående är att de som väckt förslagen var socialdemokratiska och ibland även borgerliga företrädare och att kommunisterna var tydliga i sitt avståndstagande till förslagen och dess intentioner. I kommunala arkiv från bland annat Västervik och Ytterån finns exempel på detta.

Uppgifter finns om att liknande initiativ av ledande socialdemokrater även togs i Piteå i Norrbotten.

Därför finns det anledning att ifrågasätta journalisten Kaa Enebergs slutsatser om Kirunasvenskarna. Man kan ifrågasätta om de svenska kommunisterna och nuvarande vänsterpartiet har anledning att känna skuld?

Den här rapporten har inte fått särskilt stor uppmärksamhet, vilket är märkligt med tanke på hur viktigt det var för ett år sedan att visa på vänsterpartiets skuld i frågan. Eller var det en hetsjakt mot vänsterpartister?

Källa
Vetenskaplig granskning om Svenska sovjetemigranter framlagd
Wikipedia - Kirunasvenskarna

5 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

"Den här rapporten har inte fått särskilt stor uppmärksamhet"

Är du förvånad? Jag är det inte!

Tomas Jonsson sa...

Som du förstår var mitt påstående retoriskt. Svaret är givetvis: Nej!

Elisabet sa...

Hördu Tomas, till nåt helt annat, minst lika viktigt.
Du, som är så uppfylld av politik .., om du möter en kvinna som du blir störtförälskad i och hon är moderat eller nåt annat borgerligt men för övrigt himla rar och trevlig och ser bra ut, vad händer då?
Säger du blankt nej eller vad?
Jodå, det är lika viktigt minsann må du tro som den här rapporten.
Det gäller ju ditt framtida liv.

Tomas Jonsson sa...

Det var en märklig fråga. Flera av mina bästa vänner liksom min egen far är blå och det är ett jäkla elände, men vi har väldigt roligt ihop ändå. Jag har frågat dem varför de röstar borgerligt när de många gånger hyser vänsteråsikter. Deras svar är valfriheten och att människor själva måste ta större ansvar.

Sen vill jag inte påstå att jag är uppfylld av politik, utan snarare lider av att jag blir upprörd och går igång så fort jag ser saker som inte är schysst.

Elisabet sa...

Å,tack för svaret,Tomas!
Och inte är frågan märklig inte.
Det är bara intressant.
Fast ... egentligen svarade du ju inte så där värst mycket ..;-)
Jag utgår ifrån att dom du faller pladask för en kvinna och det visar sig att hon är moderat, så är det inga problem.
Nu ska jag mumsa på landgången vi fick på jobbet.