lördag 3 december 2005

Dawit Isaak är inte frisläppt

Den 19 november bloggade jag om att Eritrea äntligen släppt Dawit Isaak fri. Men det var att ropa hej för tidigt.

Klart är att Dawit var fri. Han släpptes från fängelset och hade kontakt med svenskar. Men sedan hämtades han tillbaka till fängelset och motiveringen är oklar.

Det har sagts att det bara handlade om en kort permission. Nu kommer uppgifter om att medias rapportering kring frisläppandet bidragit till att han åter fängslades. Det är märkligt, eftersom media varit förlåtande. Media har rapporterat att fängslandet skett på felaktiga grunder och varit ett brott mot internationella lagar, men att frisläppandet kanske är början på något gott.

Dawit Isaak sitter åter i fängelse i Eritrea. Mest synd är det nog ändå om hans familj här i Sverige, som återfick hoppet att Dawit åter skulle komma hem till Sverige. Den förhoppningen grusades dock.

Dawit Isaak fängslades i Eritrea tillsammans med en grupp andra journalister i september 2001. Ingen säker information har funnits om var han suttit fängslad, vad han anklagats för, om han fått något juridiskt ombud, när rättegång ska hållas. Ingen har vetat hur han mått.


Tomas Jonsson - Dawit Isaak frisläppt

Inga kommentarer: