onsdag 21 december 2005

Fortsatt etniskt homogent blonda jurister

Juristernas etniska bakgrund speglar inte den övriga befolkningens etniska struktur. Kort sagt - alldeles för få med utomeuropeisk bakgrund återfinns som åklagare, advokat och polis.

Detta tog Uppsala universitet fasta på 2003. För att rättssamhällets företrädare bättre ska spegla befolkningen avsatte universitetet 30 av de 300 platserna för sökande vars båda föräldrar var födda utomlands.

Två svenska studenter med bättre betyg än studenterna i den etniska gruppen, som nekades plats, anmälde universitetet för diskriminering. De har nu fått rätt i hovrätten. Det var fel av universitetet att göra så här.

Det innebär alltså att juristernas etniska bakgrund inte kommer att förändras på något dramatiskt sätt. Jurister kommer att vara blonda, medan de misstänkta brottslingarna är svarthåriga (som Mauricio Rojas ansåg förra veckan).

Hur ska man då kunna förändra dessa mönster så att fler studenter med utomeuropeisk bakgrund utbildas till jurister?

Jag vet inte om det är möjligt att kvotera genom lagstiftning, eller om vi är bakbundna av EG-rätten.

Ett annat och bättre förslag är att avskaffa kostnadskrävande privatdrivna friskolor. Pengarna som kommunerna sparar på detta bör tillsammans med ökade anslag investeras i mindre klasser och fler lärare. Allt för att höja utbildningsnivån bland de svagaste grupperna i samhället och därmed hjälpa fler elever att nå upp de grundläggande kunskapskrav som vi satt upp.

SR - Diskriminerade studenter fick rätt i hovrätten

6 kommentarer:

jinge sa...

"Hur ska man då kunna förändra dessa mönster så att fler studenter med utomeuropeisk bakgrund utbildas till jurister?"

Jag vet inte hur det ser ut på de olika högskolorna i landet men jag har träffat på ett flertal jurister som inte är blekansikten.

Nu är det nog iofs ännu mer sällsynt bland advokater och åklagare eftersom dessa yrkeskategorier kan man komma till normalt först efter tingsmeritering.

Trots allt så finns det representanter i dessa grupper som inte är från norden. Men jag håller givetvis med dig i sak.

Men frågan är väl isf om man inte ska sikta på just åklagarsidan. De är statsanställda och där kan man med fog hävda att man behöver bredda kompetensen. Men "kvotering" skulle givetvis få belackare eftersom yrket innebär ett minimum av kontakt med "klienten". De flesta ärenden avgörs utan att åklagaren ser klienten. Och då de ser varandra är de redan i rättsalen..

Kvotera intagningen till tingsmeriteringen kanske? Med risk för att sådana med bättre meriter blir ställda åt sidan..

Nää Tomas, jag tror att jag passar på den frågan. Nästa fråga? :)

Tomas Jonsson sa...

Men som jag förstått det är invandrare starkt underrepresenterade bland jurister i allmänhet! Så frågan kvarstår väl då, hur ska man få en etniskt heterogen grupp med jurister?

Nicke sa...

"Två svenska studenter med bättre betyg än studenterna i den etniska gruppen, som nekades plats, anmälde universitetet för diskriminering. De har nu fått rätt i hovrätten. Det var fel av universitetet att göra så här.

Det innebär alltså att juristernas etniska bakgrund inte kommer att förändras på något dramatiskt sätt."

Alltså, vad menar du med detta? Min tolkning av din text, är att du tror att de av en annan etnisk bakgrund alltid kommer att ha lägre betyg?? Det tror inte jag, och jag hoppas verkligen att vi får en större blandning. Men jag vill för den sakens skull inte sänka kvalitén, så kvotering är inte alltid den rätta vägen att gå. Dels kan kvalitén sänkas, men sen kan det bli en grogrund för avund...

Man kan alltid dra saker till sin spets, skulle du vilja bli opererad i en superkänslig operation, av en inkvoterad läkare, eller skulle du hellre bli opererad av den bästa?

Ja jag vet att det är att dra saker till sin spets, men oftast får man då fram det olämpliga i tillgångasättet då...

Tomas Jonsson sa...

Om du bemödat dig att läsa hela texten så hade du kunnat notera att andemeningen i mitt förslag är att minska segregeringen genom att stärka den offentligt drivna skolan, så att fler elever når betyget godkänt. Först då kommer juristernas etniska sammansättning likna den övriga befolkningens dito.

Nicke sa...

Jo Tomas nog förstår jag att det är det du vill, och även jag. Men jag ville nog provocera lite...
Brukar göra det, för att stärka min egen åsikt. Typ "Djävulens advokat" om du har hört talas om den debattekniken. Man argumenterar emot sin egen åsikt, bara för att stärka densamma...

Ja jag svammlar, men du kanske förstår hur jag menar..

Men nu ska jag vara snäll, det är ju trots allt jul!!
*ler*

Men jag har ändå tänkt och funderat ganska mycket på hur man skulle kunna lösa det hela. Men tyvärr inte kommit på ngn bra lösning. Kvotering är ju ett sätt, men jag själv tycker inte det ät ett bra sätt. Som du är inne på, så är det ju en väg att gå att satsa på skolan. Men det kommer ju att ta en sån tid, innan det får genomslagkraft. Jag vill ju se en förändring nu!
Eller helst igår....
Men visst har de börjat på vissa ställen med typ anonyma jobbansökningar?

Vill också passa på att önska en God Jul!!

Tomas Jonsson sa...

Nicke: Bättre skola med större andel elever som når grundläggande kunskapsnivå är en långsiktig lösning som integrerar i stället för segregerar, vilket har många fördelar i samhället. Bland annat minskad brottslighet och fler jurister med utländsk bakgrund.

Men som både du, Jinge och jag konstaterar så är det en svår fråga hur man ska göra i väntan på det ultimata. Och utanför fönstret skäller Rojas.

God jul!