måndag 9 januari 2006

Bilder från vänsterpartiets kongress

Här är några av bilderna som jag tog under vänsterpartiets 36:e kongress i Göteborg. Dessutom kommenterar jag bilderna.

En kongress är inte bara politik. Framför allt är det ett stort möte mellan olika människor. Överallt finns olika företag och organisationer representerade som vill träffa oss politiker och diskutera och påverka - något som kännetecknar ett demokratiskt samhälle.


Torsdag kl 11.06. En fin gammal spårvagn tog emot vänsterpartisterna vid centralstationen och körde oss till Svenska mässan och kongresshallen.


Torsdag kl 11.19. Förväntansfulla smålänningar. Lennart Beijer, riksdagsledamot från Hultsfred och Birgitta Axelsson, Kalmar, guidas runt i Göteborg på rundturen mot kongressen.


Torsdag kl 23.14. Här är hela vår delegation med ombud från Kalmar län samlade efter första dagens förhandlingar.


Fredag kl 12.49. Lasse Ohly dansar med dansgruppen Libertad från Hammarkullen i samband med kulturinslaget vid lunchen. (Se även min blogg från i fredags)


Fredag kl 13.22. Lasse Ohly är omvald till partiordförande. Omkretsad av fotografer och ska strax hålla sitt tal.


Fredag kl 21.13. Rösträkning.
- Votering!
- Votering begärd, ni som stöder partistyrelsens förslag håller upp era röstkort nu. Tack. Ni som stöder motionen håller upp era röstkort nu. Tack. Jag finner en klar majoritet för partistyrelsens förslag.

En och annan votering blev det. Och ganska många gånger begärdes även rösträkning. Vid den jämnaste omröstningen skiljde endast fem röster. Men de allra flesta beslut fattades med en klart dominerande majoritet bakom.


Lördag kl 20.38. Ännu en dag med förhandlingar innan kongressfesten tog vid. Lammköttet med en kraftfull smak av timjan och kardemumma var alldeles underbart. Man tuggade och tuggade på köttet och ville liksom inte svälja och göra slut med godiset. Vill påpeka att vi betalade vinet och ölen själva.


Lördag kl 23.15. "Andra generationen" spelar för fullt på scenen. Dessförinnan uppträdde Margaretha Abrahamsson med musiker. Hon var en härlig standup-artist som vred om pressens rubriker till bokstavlig galenskap. Kanske det var därför som Niklas Svensson på Expressen inte gillade henne? På bilden är det fullt ös med Andra generationen som spelade en musik som inte går att beskriva. Intensivt och dansant i alla fall. Se mer i tidigare blogg.


Lördag kl 23.20. Lasse Ohly och hans Åsa tog inte många steg utan att media följde honom. TV4 och SVT tillsammans med pressfotografer klängde runt honom hela kvällen. Hoppas de fick några bra bilder med sig till sina tidningar.


Söndag kl 00.38. Festen fortgår. Andra generationen har lämnat scenen och nu är det en diskjockey som spelar Hoola bandola och andra hits. Jag hittade både Ali Esbati och America Vera-Zavala på dansgolvet. Ali giftig bloggare. America, demokratiideolog, nyss hemkommen efter ett år i Canada.


Söndag kl 15.22. Sista dagens förhandlingar avklarade. Och kongressen avslutad. Kongressledamöterna på väg hem för att få samla tankarna och fortsätta det politiska arbetet.

3 kommentarer:

Ali Esbati sa...

Vilket fint litet reportage!

Kör hårt nu. Lätt blir det inte, men roligt.

Tomas Jonsson sa...

Tack Ali.

Känns bra efter en kongress som beskrivits som lugn och samlande av dem som varit med länge.

Anonym sa...

Kul att ni hade kul på den lugna kongressen. "Lugna" är säkert också alla de oliktänkare som ligger tätt nedpackade i den sibiriska myllan. Vad är väl några miljoner döda när ideérna låter så fint i en talarstol framför röda fanor?

Er tid kommer också...