torsdag 12 januari 2006

Homofober blottar behovet av kunskap om HBT

Kristdemokraten Erling Wälivaara lär i teves Nordnytt häromkvällen blottat sin dumhet genom att jämställa homosexualitet med pyromani och kleptomani. Det skulle vara intressant att se vilka hans källor är. Min gissning är att han lyssnat för mycket på en viss pastor från Borgholm.

Eller också kanske han hade en dålig lärobok i biologi och kanske en lärare som undertryckte dessa fördomar.
Både män och kvinnor kan bli kära och ha ”sex” med någon av samma kön.
Citatet är hämtat från en biologibok från 2001. Boken finns med i en granskning som RSFL gjorde av hur biologiböcker hanterar homosexualitet. Den här boken svartlistades. Att skriva "sex" inom situationstecken antyder att sex mellan samkönade inte är riktigt sex.

Fortsättningen i boken är i samma klass som den vilsna pastorn och den insnöade kristdemokraten.
I puberteten kan det hända att ungdomar av samma kön umgås sexuellt. Detta kan bero på att driften inte ännu blivit stabil och betraktas inte som homosexualitet i vanlig mening.
Eller det kanske vidrigaste avsnittet ur boken:
Vuxna homosexuella söker ofta en partner hos ungdomar av samma kön. Ett sådant förhållande kan bli ett stort problem för en ung människa. Det kan leda till framtida störningar i den egna sexualiteten. Men man blir inte homosexuell av sådana upplevelser.
Författaren insinuerar att homosexuella är pedofiler!

Som tur är finns moderna läroböcker som behandlar kärlek och känslor på ett helt annat sätt - utan pekpinnar eller normer.
En del frågor kan bara du själv svara på, genom dina egna erfarenheter. Just du & dina upplevelser och känslor är unika.
När en politiker uttalar sig på det sätt som Erling Wälivaara gör i Nordnytt, visar det på behovet av upplysning och utbildning.

I Kalmar läns landsting har vänsterpartiet fått igenom en motion om att öka kunskapen bland vårdpersonalen kring HBT-frågor (Homo-, bi- och transpersoner). Man kunde kanske önska att detta spreds runt i landet och även innefattade pastorer och kristdemokrater.

Inga kommentarer: