lördag 21 januari 2006

Kristdemokraternas ihåliga civilkurage

Kristdemokraterna vill skapa en lag om skyldigheten att bistå människor i nöd. Att inte gripa in, säga ifrån, kalla på hjälp eller slå larm när en medmänniska är i nöd är oacceptabelt, skriver kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i ett pressmeddelande.

Med tanke på vad som hände en busschaufför i Jönköping, som blev varnad av sin arbetsgivare då han grep in när en medmänniska befann sig i nöd, så är det ett bra lagförslag från kristdemokraterna.

Men jag kan inte låta bli att reflektera över den helomvändning de kristnas parti genomgått. För inte så länge sedan var Alf Svensson partiledare. Många minns säkert kristdemokraternas hårdnackade motstånd mot att avskaffa barnagan. Alf Svensson menade 1978 att det var familjens ensak om barnen fick lite smisk i stjärten. Så från att ha förespråkat misshandel till att döma dem som inte avstyr misshandlar måste ses som ett stort steg.

Ständigt bevittnar vi svåra övergrepp runt om i världen. Så i konsekvens med kristdemokraternas lagförslag ska det bli spännande att se vad de kommer med härnäst: En protest mot Israel som förtrycker och mördar oskyldiga palestinier? Eller kommer kristdemokraterna att protestera mot USA för dess klappjakt på oskyldiga mörkhåriga människor?

Herrens vägar äro outgrundliga, så det ska bli spännande att se fortsättningen!

2 kommentarer:

josephzohn sa...

Populismen sprider sig likt Digerdöden på 1300-talet ...
Jag tycker att det på senaste tiden blivit mycket vanligt att folkpartiet, centern och de där j*a kds:arna slänger ut snabba populistiska förslag ...

bert sa...

Jättebra paralleller med hur vissa stater beter sig mot andra, medan vi bara tittar på.