tisdag 24 januari 2006

Älgko på makaber lit de parad i Vilhelmina

En djupfryst älgko står utställd på taket till en Ica-butik i Vilhelmina! Det låter en aning suspekt. Tydligen ska det arma djuret agera vikt vid tävlingen Sveriges starkaste man.

Älgkon har stått på lit de parade under en vecka med minusgrader. Men idag har det varit mildväder och kommunen vill att kadavret plockas ner.
- Vi får väl skämmas lite, det är kanske inte så bra att ha den där i plusgrader, säger Erold Westman till Dagens Nyheter.

Själv tycker jag att det låter makabert. Skulle kännas mer okej om man använde nån gammal avliden deltagare från Sveriges starkaste man som vikt i stället för en stackars älgko.

Den där sakrala attityden att människan ska stå över djuren hänger ihop med en övertro på människans förträfflighet. En tro som man verkligen kan ifrågasätta när man hör talas om sånt här...

8 kommentarer:

Elisabet sa...

Men om djuret är dött .. det tycker jag spelar mindre roll. Om man däremot skulle skymfa älgkon .., kasta pilar och sånt, då skulle det vara hemskt. Och du har ju bränt små myror med förstoringsglas. Fy dig, Tomas.
Däremot ..., jag var en gång på en 30-årsfest i Sthlm .. en förmögen typ som skulle firas .. och där man kom med en levande och SKRÄCKSLAGEN gris i en låda .. hahahhaha .., så roligt dom tyckte att det var! Stackars lilla grisen.
Jag höll på att gå i atomer av ilska.

Tomas Jonsson sa...

Att bränna myror med förstoringsglas skulle möjligen kunna likställas med att skjuta en älg. Fast myran är en betydligt primitivare art än älgen - om man ser till form och funktion. Älgen och människan har betydligt fler likheter.

Gissa om grisen var stressad. Fullständigt vansinnigt, tycker jag det låter.

Det jag reagerar mot i Vilhelmina är utställningsmomentet vars syfte är att göra reklam för spektaklet "världens starkaste man". Älgen är död, men vem har gett oss rätten över älgen? Föreställ dig att det var en död människa som man hanterade på detta sätt. Det är ett väldigt primitivt beteende som jag anser vara makabert.

Bert sa...

".......skulle möjligen kunna likställas med att skjuta"

Ja, nog var väl den älgen "likställd" alltid.

[Kunde inte låta bli att vitsa!! :-)]

Elisabet sa...

Ja, och att skjuta älg tycker jag inte är några problem, vi skulle ju översvämmas av dem annars. Jag minns en midsommarkväll när vi ute på en lägda såg minst 25 älgar!
Men fyyy dig, vilken hemsk död för en liten myra ..,-(

I princip håller jag dock med dig.
Men jag är så kluven ändå.
Jag äter gladeligen kött och korv och allt, men vill helst slippa se slakten. På det området har jag en dubbelmoral som är hemsk och som jag skäms över.

Och herr Jonsson, på vilket vis skulle älgen vara mer lik människan? Nej, det tycker jag inte alls. Myran primitiv? Inte då. Tänk, alla små arbetarmyror som ägnar hela sitt liv åt att slicka på myräggen för att hålla dem rena .., och vaktarmyrorna och drottningen och alla de andra! Skulle det vara primitivt? Tala om ett väl organsierat samhälle.

Tomas Jonsson sa...

Jag har inga problem att äta kött. Finns det dessutom KRAV-märkt så väljer jag gärna det.

Älgar och människor är däggdjur. Fortplantning, hjärta och lungor är väldigt lika varandra. Om man bortser från avskjutning så överlever de flesta älgar och människor hela den fertila åldern

Myran är en insekt med yttre skelett och ett primitivt andningssystem. De lägger dessutom ägg. De alldra flesta dör tidigt - innan fertil ålder.

Elisabet sa...

Jag har ändrat mig angående älgkon på taket, jo, jag tänkte på det igår när jag gick hem från stan .. om det skulle ha stått en död älgko på nåt tak, då hade jag nog tyckt som du.
Men det andra, det håller jag inte med om. Bara för att dom rent fysiskt är mer lik människan, så skulle det vara mer ....,ja, så skulle dom vara "värda" mer. Nej, myran har lika stort värde som älgen.

Tomas Jonsson sa...

Det är bra att tänka. Själv har jag tänkt allt sämre senaste månaderna. Massor av artiklar ångrar jag, eftersom de inte varit färdigtänkta. Jag måste lugna ner tempot och acceptera att jag skriver betydligt bättre artiklar med en eller ett par dagars distans då man hunnit analysera läget ordentligt. Det är bra att tänka!

Ordet primitivt är vedertaget inom biologin och betyder "mindre utvecklad". Det är i den betydelsen ordet ska tolkas.

Elisabet sa...

Ja, det säger du, ja. Att det är så det ska tolkas. Men det spelar ingen roll för mig; jag tycker ändå att myran har lika stort värde som älgen.
Och jag vet, jag skriver ofta fortare än jag tänker ..., men det är liksom min personlighet och det är inte så bra.
Sen kommer jag ju på PRECIS hur det skulle ha varit ..-)
Trevlig helg Tomas.
Jag hoppas verkligen att det går bra för dig i valet, även om du är kommunist.