tisdag 31 januari 2006

Nu är det dags för Femundlöpet


Nu drar det ihop sig inför Europas största långdistans slädhundsrace - Femund 500 i trakterna runt Röros i Norge, femton mil sydost om Trondheim.

Tidigare år har jag fått nöja mig med att följa det hela på internet. Men i år så är jag själv på plats i Norge för att heja fram lillbrorsan Kim Jonsson. Det är andra gången som han tävlar i Femund. Tredje gången som han är med i ett långlopp.


Kl 21.06 på fredag kväll startar han från Röros. Och vill ni följa hans framfart så går det på nätet. Han kör den kortare sträckan som är 42,6 mil och startar med åtta hundar.

Om allt går som det ska så kommer han förhoppningsvis tillbaka till Röros nån gång sent på måndag kväll. Målsättningen är att ta sig i mål, vilket är en bedrift - hälften av de startande brukar dessvärre tvingas bryta loppet.

Det är ett kraftprov för både hundar och hundförare. Och när det är mörkt och man knappt inte sovit på två dygn och hundarna trasslar in sig i varandra så gäller det att inte ge upp. Men som sagt, det är tredje gången Kim kör ett långlopp och övrig tid under vintern arbetar han med att frakta runt turister i hundsläde mellan Kiruna flygplats och stugor ute på fjällen så han har goda förutsättningar att klara det här. Häromvintern var han ute på tio veckoturer.

Bilderna tog jag då brorsan med hundar besökte Småland i oktober 2004. Totalt har han ett tjugotal hundar. Under 2005 föddes två kullar, de är inte med och tävlar. Men några av kullsyskonen som föddes 2003 - mitt i den nedersta bilden - är förmodligen med i spannet. Det är för övrigt från den kullen som Amos, kommer.

Kolla runt på Femundlöpets hemsida, där finns mycket att se och även en hel del bilder. Klockan nio imorgon bitti flyger jag från Kalmar och anländer till Röros under eftermiddagen. Om en dryg vecka är jag tillbaka, då får ni bilder och slutrapport!

3 kommentarer:

Bert sa...

Låter jättekul! Är lite avundsjuk på dig. Skall följa med på nätet.

Trevlig resa och heja ordentligt på brorsan.

Tomas Jonsson sa...

Tack, det ska jag göra. Enligt media har det ju regnat extremt mycket i trakterna. Men brorsan säger att Röros ska vara ett riktigt köldhål, men det kan nog bli blött.

bert sa...

Men alltså ....

Hur gick det? De där länkarna du lämnat har ju inte funkat så bra. Och nu verkar det helt omöjligt.