måndag 23 januari 2006

TT sprider fördomar om Hamas företrädare


Genom att välja adjektiv och verb efter syfte så skapar TT i dagens tidning en artikel som generaliserar den fördomsfulla bilden av skrikande palestinska kvinnor som offrar sina barn.

Under rubriken "Symbol för intifadan" berättas att "martyrmodern" Umm Nidal siktar på en plats i palestinska parlamentet.

Nidal har "offrat tre söner i kampen mot Israel" står det. Men längre fram i artikeln kan man läsa följande:
På tre år har hon mist tre söner. Muhammad sköts ihjäl under ett angrepp mot en bosättning i Gaza, Nidal dog när han förberedde en liknande attack och Rawad dödades när Israel flygbombade hans bil.
Hur man kan få detta till att hon "offrat" dem förstår inte jag. Jag tycker det låter som om de blivit mördade och deras skuld lär aldrig kunna fastställas.

"De gälla rösterna ekar taktfast genom Jabaliyyas gytter av gråa betonggränder" inleds artikeln. Ett möte är anordnat för att "piska upp stämningen" inför onsdagens val. Har vi någon gång sett TT beskriva ett valmöte i USA på detta sätt? Eller att den borgerliga alliansen badar balja och åker tåg för att piska upp stämningen inför höstens val? Men när det handlar om muslimer så är det okej.

När Umm Nidal talar så beskriver man hennes uttalande som att hon "mässar med barsk min". 1,3 miljoner palestinier kan rösta i valet. Hamas får i de senaste opinionsundersökningarna omkring 30 procent av rösterna.

Israel saboterar de palestinska valen skrev jag i en artikel tidigare idag. Situationen blir inte bättre av att media vrider och vänder på sanningen i sina skriverier om parlamentsvalet på onsdag.

3 kommentarer:

Andreas sa...

Bra inlägg. Själv läste jag i Metro Göteborg i morse och då fick jag helt klart uppfattningen att sönerna var självmordsbombare.

Anonym sa...

Faktum är att "Umm Nidal" uppmanade sina söner att gå och mörda, och sedan dö.

Hon deltog i den propagandafilm som terrorgruppen spelade in med en av hennes söner före attacken, och hon säger att hon gärna skulle vilja offra hennes tio återstående barn, utöver de tre hon redan har offrat.

Du kan höra allt, direkt från henne själv, i den här intervjun med egyptisk TV, och i ytterligare en intervju.

12 min:

http://switch5.castup.net/frames/20041020_MemriTV_Popup/video_480x360.asp?ai=214&ar=980wmv&ak=null

40 sek:

http://switch3.castup.net/cunet/gm.asp?format=wm&s=060CC36066BE4A1EAB14EC3A475EEB9C&ci=12932&ClipMediaID=18943

TT:s ordval om att Umm Nidal har "mist" sina söner är alltså felaktigt. Hon offrade dem för att mörda och "dö för islam" som hon uttrycker det, och hon är stolt över det. Äkta fascism med andra ord.

Anonym sa...

"Muhammad sköts ihjäl under ett angrepp mot en bosättning i Gaza"

I den attacken mördade han 5 israeliska ungdomar, och skadade 23.

Men du oroar dig alltså för att TT "sprider fördomar" om denunderbara terrorgruppen Hamas?! Hur står det till egentligen?