torsdag 12 januari 2006

USA hotar Norskt stöd för bojkott mot Israel

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice hotade Norge med "allvarliga politiska konsekvenser" när finansminister Kristin Halvorsens uttalade att hon stödde en varubojkott riktad mot Israel, skriver Verdens Gang.

Det amerikanska hotet mot Norge framfördes på Norska amassaden i USA.

Det hela utmynnade i att Norge tvingades göra avbön. Kristin Halvorsen fick ta tillbaka sitt uttalande som inte hade stöd av norska regeringen.

Det märkliga är USAs inblandning. För egentligen handlar det om en inrikespolitisk fråga, vilket mandat Halvorsen egentligen hade för sitt uttalande. Antingen så uttryckte hon en personlig åsikt, eller så var uttalandet ett uttryck för en spridd uppfattning bland regeringsmedlemmarna, något som hon råkade yppa.

Har verkligen Norge satt sig helt i knät på USA? Är det en sådan utrikespolitik som de svenska borgarna vill se, som ett resultat i sin strävan på närmande till NATO?

Israel är välkänt för sina fruktansvärda övergrepp på palestinier - en organiserad terror som dödat tusentals oskyldiga. Att USA, som själva ägnar sig åt sådan verksamhet, stöder detta är ju inte förvånande. Men att USA kräver att dess allierade ska stödja övergreppen är magstarkt.

5 kommentarer:

yabosid sa...

Skrev även jag om detta besynnerliga fall som har alla klassiska modus operandi av den s.k. pro-israel lobbyn. Att USA går efter en viktig allierad (Norge som medlem i NATO m.m.) för Israels räkning säger en hel del av Israels inflytande i USA.

Bert sa...

Det är bara för mycket....!

Men rätt typiskt för paranoida, räddhågsna och dåligt motiverade makthavare.

Lasse Strömberg sa...

Det slår mig att EU och USA är upprörda över att Iran vill forska om kärnkraft. Man motsätter sig detta därför att Iran, kanske, skulle kunna skaffa kärnvapen. Är det någon som hört något upprörande om Israels kärnvapen...?

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentarer. Just det du tar upp Lasse är dubbelmoralen i ett nötskal och anledningen till att USAs utrikespolitik inte är trovärdig!

Anonym sa...

Skillnaden är väl att Israels premiärminister uttalar sig om att han vill döda alla världens iranier och sponsrar terrorgrupper i Iran?