lördag 14 januari 2006

USA mördar oskyldiga efter eget godtycke

En sjuttonårig student förlorade båda sina föräldrar och sina sju syskon i natt, när USA återigen tog lagen i egna händer och bombade oskyldiga i en by - denna gång i Pakistan.

Minst trettio personer dog, enligt byborna. USA påstår att 17 personer dog. I USA döms mördare till döden. Vem som ytterst bär ansvaret för denna terror mot oskyldiga står lika klart som i fallet Irak, där dess förre president inte drog sig för att döda.

Och naturligtvis. USA berättigar sitt anfall med att hävda att al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri kan ha befunnit sig i byn - något som dock pakistanska myndigheter uppger är fel.

Tänk tanken, att Pakistan skulle skicka ett obemannat flygplan in över USA:s territorium och bomba en by. Blodet skulle spruta och förtvivlan och skräcken bland de oskyldiga byborna vara outhärdlig. USA skulle protestera, men Pakistan skulle hävda sin rätt till detta dåd med motivet att "det kan ha funnits terrorister i byn".

Skulle historien sluta där? Svar: Nej! Med all sannolighet skulle Pakistan bombas sönder och samman dagen därpå. Så vad händer nu denna gång, när det var oskylidga människor i en by i Pakistan som mördades? Förmodligen ingenting - eftersom USA likt en diktator tagit som rätten att göra precis vad sjutton de vill. En dag blir det vår död.

4 kommentarer:

Nicke sa...

Åhhh, jag blir så j-vla arg när jag läser eller hör om sånt här. Det är ju helt sjukt. Jag håller med dig i din jämförelse, undrar om det vore tvärtom...

Bulten i Bo sa...

Jag blir också upprörd.

Men den skyldige måste ju vara Afghanistans president, Hamid Karzai. Amerikanerna skulle väl aldrig starta en operation från den fria och självständiga republiken Afghanistan om det inte vore en uttrycklig order från landets demokratskt valde president.

Eller hur?

Lasse Strömberg sa...

"En dag blir det vår död."

Inte helt otroligt. Å andra sidan kommer det också att bli USA:s död. Nu när USA gör sig till ovän med större delen av jordens befolkning är det egentligen bara en tidsfråga innan det går med USA som det gjorde med Romarriket.

Andreas sa...

Bra inlägg!

Det är så himla tydligt att "might makes right" i dagens internationella system. Det är tragiskt att Sverige inte protesterar och därmed aktivt bryter mot hegemonins tolkningsföreträde.

Grr