tisdag 28 februari 2006

Fågelinfluensan allvarlig men inget hot


Nu sprider sig paniken i Sverige och media kommer att undertrycka den här paniken så att människor kommer att vara vettskrämda och till slut inte våga gå ut. Men det finns ingen anledning till panik om man handlar rationellt. Grundregeln är att inte plocka med döda fåglar.

Det är oftast sjöfåglar som svanar och änder som blir sjuka och dör av fågelinfluensan. De fåglarna kan sprida sjukdomen vidare till tama fåglar, som höns och kalkoner.
Fågelinfluensa är en fågelsjukdom som orsakas av ett influensavirus. Sjukdomen är mycket smittsam mellan fåglar och ibland kan även människor infekteras. Mildare varianter av viruset finns naturligt bland sjöfågel och viruset kan spridas genom flyttande fåglar. Här har flyttfågelvägarna stor betydelse för bedömningen av möjlig smittspridning.

För att människor ska kunna smittas krävs närkontakt med infekterade fåglar. De allra flesta människor som infekterats har haft mycket nära kontakt med sjuka eller döda fjäderfä. Som tidigare gäller att det aktuella viruset måste förändras för att det ska kunna börja spridas från människa till människa. Hittills finns inga tecken på något sådant.

Jordbruksverkets hemsida
De första fallen av fågelinfluensan har hittats i Oskarshamns kommun, bara en mil från min uppväxtort Figeholm. Det är inget kul, men det var väntat. Sedan ett halvår tillbaka så har det bara varit en tidsfråga innan de första fallen skulle dyka upp i Sverige. Att det blev utanför kärnkraftsverket på Simpevarpshalvön tre mil norr om Oskarshamn är inte heller särskilt märkligt. Det är en stor skärgård där, med många holmar och därmed också mycket fåglar som vistas fritt.

Fotot ovanför tog jag vid Soens fyr norr om Simpevarp. Mot söder ser man kärnkraftsverket. Det var i den här skärgården som ett trettiotal fåglar hittades av räddningstjänsten i Simpevarp förra veckan. Fyra av fåglarna emballerades och skickades på analys. Provsvaren visar nu att det var fågelinfluensa.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Själv är jag lugn.

Jag har nämligen blivit immun eftersom jag bor ihop med en skata.

På detta replikerar frugan att samma gäller för henne för hon bor ihop med en gammal gam!

Aldrig får man sista ordet.

tomasrj sa...

Smittan är ovanlig bland småfåglar - hur fula de än är.

Johnny sa...

Tja, det tycks farligt att leva ihop med en katta också....

Anonym sa...

Visst är det ett hälsotecken att folk i allmänhet ifrågasätter myndigheter.

Men nog är det konstigt att så många är rädda. Jag menar - Hur många har egentligen hittills haft nära kontakt med en vild fågel? Och varför skulle man nu plötsligt börja joxa med döda fåglar?

Lite överdriven tycker jag allt att skräcken verkar.

Virus överlever inte i döda fåglar särskilt länge. Virus dör av värme, uv-ljus från solen o.s.v.

Den fara som finns, är om någon människa blir smittat, viruset muterar och börjar smitta mellan människor.

Med vanlig försiktighet (jag menar, samma försiktighet som hittills) när man påträffar ett dött djur. Så har vi en bra bit kvar till en epidemi bland människor.

Elisabet. sa...

Jag tänker i alla fall pussa herr och fru Undulat godnatt.
Nu har jag gjort det.

Farväl mina bloggvänner!

Anonym sa...

Som en person på radion yttrade sig: trots alla de miljontals som dör i AIDS, TBC, malaria och på grund av undermåligt vatten varje år får västvärlden stora skälvan först när något kan hota dem!
Visst, det är befog att ta fågelinfluensan på allvar - men kanske skall vi ta resten av världen också lite mer på allvar.

Samuel