lördag 18 februari 2006

USA fortsätter hota Venezuelas demokrati

Den amerikanska ledningen fortsätter att demonstrera sitt missnöje mot att befolkningen i flera Sydamerikanska länder valt socialistiska regeringar. Men Venezuelas president Hugo Chavew vägrar foga sig under USA:s diktat.

Senast i torsdags var USA:s utrikesminister Condoleezza Rice ute och talade om att Venezuelas president är ett hot som "drar med sig andra i fördärvet". Rice menade också att president Chavez försöker påverka andra länder bort från demokratin.

Nu är det ju så att USA hävdar att ockupationen av Irak är demokratibefrämjande, så man ska nog inte lägga så stor vikt vid USA:s definition av "demokrati"... Däremot ska man se allvarligare på USA:s hotfulla utspel gentemot demokratiska länder.

USA har genom organisationen National Endowment for Democracy (NED) tidigare mer handgripligt försökt sabotera demokratin i exempelvis Venezuela. NED grundades av bland andra USA:s förre president Ronald Reagan och organisationen var med och finansierade oppositionen som misslyckades med att genom en statskupp störta Hugo Chavez 2002. Om detta har America Vera-Zavala skrivit.

Kommer att tänka på folkpartiledaren Lars Lejonborg som hyllade Kina efter sitt statsbesök där i somras. Lejonborg såg ut som de gamla sovjetkommunisterna som trodde på precis allt de fick se i Moskva och som blundade för det de inte ville se.

Varken Per Ahlmark eller någon annan liberal påpekade för Lejonborg att Kina har sina mörka fläckar och betraktas som en diktatur. Samma liberaler vägrar acceptera Hugo Chavez och de andra socialistiska regeringarna i Sydamerika - trots att de valts av befolkningen i fria demokratiska val. Det verkar som om liberalerna avskyr demokratin när folket väljer USA-kritiska socialister och älskar diktaruren när den skapar billig arbetskraft åt det internationella kapitalet.

USA fortsätter alltså hota demokratin genom att understödja statskupper och genomföra invationer och ockupationer. Nu ligger alltså fokus på Venezuela. På vilken sida ställer sig EU och FN?

2 kommentarer:

yabosid sa...

USAs version av "demokrati" är ju att deras man kommer till makten. Se bara efter andra världskriget då man hotade dra in Marshall-hjälpen ifall kommunisterna kom till makten i demokratiska val.

bert sa...

Undrar hur länge USA kommer att finna sig i V:s uppstudsighet. 20% av den olja som används i USA kommer ju från V. Stryps den källan, så får Bush på skallen av folket. Och det kommer han inte att tåla.

Jag stöder Chavez.