fredag 17 februari 2006

Vänsterpartiet är kvinnornas parti

Efter höstens riksdagsval ser det ut som om vänsterpartiet kommer att öka andelen kvinnor i riksdagen ordentligt. Sydsvenskan berättar att efter att Stig Henriksson blev kommunalråd och lämnade sin riksdagsplats till en kvinna så är hälften av vänsterpartiets riksdagsledamöter kvinnor.

Sydsvenskan har tittat på hur det föreslagna riksdagslistorna ser ut inför höstens val. De konstaterar att vänsterpartiets riksdagsgrupp efter valet i höst kan komma att bestå är 70-75 procent kvinnor.
Men inför det stundande riksdagsvalet har sex manliga toppkandidater ratats till förmån för kvinnor. Det har skett i Halland, Gävleborg, Västerbotten och tre valkretsar i Skåne. Även i Dalarna, Kalmar och Bohuslän väntas dagens riksdagsmän bytas ut mot kvinnor.
Vid medlemsomröstning i Kalmar län var det två kvinnliga kandidater som fick flest röster. Vår riksdagsledamot sedan tre valperioder tillbaka, 59-årige Lennart Beijer från Hultsfred, meddelade på ett tidigt stadium att han inte ställer upp för omval, eftersom han efter tolv år i Stockholm ville komma hem. Han är dessutom nyvald föreningsföreträdare för Rockparty.

Den 4 mars håller vänsterpartiet i Kalmar län sin valkonferens. Då kommer listorna att fastställas. Riksdagslistan här kommer liksom många listor i andra delar av landet att med största sannolikhet toppas av en kvinna.

Inga kommentarer: