onsdag 1 mars 2006

Distans ger nyanser om fågelinfluensan

I måndagens lokaltidning fanns en spaltnotis om helikopterspaning efter döda fåglar. Notisen berättade att en helikopter under helgen avsynat Kalmar läns kuststräckor och även Blekinges kust, efter döda fåglar. "Anledningen är att det snabbt ska upptäckas om Sverige har fått in fågelinfluensan H5N1 inom gränserna".

I onsdags hittade några ornitogloger ett antal döda och sjuka fåglar. Fyndet skedde på den öppna Hamnefjärden. Det finns en sak kring detta som inte kommenterats av media: Kärnkraftsverken på Simpevarpshalvön släpper ut sitt kylvatten i Hamnefjärden. Det medför att den alltid är isfri och att temperaturen ligger omkring tio grader högre än i omgivande vatten.

Det är enorma mängder varmvatten som släpps ut vilket påverkar de biologiska förutsättningarna som därför är annorlunda mot omgivningen. Därför har Fiskeriverket ett laboratorium på platsen. Sjöräddningen har sina fartyg placerade i Hamnefjärden vintertid, eftersom den är isfri.

Den öppna Hamnefjärden lockar naturligtvis till sig stora mängder fåglar vintertid - och ornitologer.

Notisen i tidningen berättade vidare att beredskapen är höjd i Sverige. Chefsveterinären på Jordbruksverket berättar vad som kommer att ske vid en upptäckt.

När några ornitologer anmälde det makabra fyndet blev det snarast bara en bekräftelse på det man förutsett. Fågelinfluensan skulle förr eller senare anlända till Sverige på sin missionsresa. När rapporterna kom från Rügen hade sannolikt smittade fåglar redan sökt skydd bakom skärgårdsholmarna inne i den öppna Hamnefjärden.

Fågelinfluensan är inget hot mot oss. Däremot ska de som har tamfåglar naturligtvis se till att isolera sina fåglar så de inte utsätts för smitta. Men för utrotningshotade fåglar kan däremot fågelinflunsan komma att slå hårt. Havsörnar som kalasar på fåglar, som på grund av influensan är passiva och inte orkar söka skydd, kommer exempelvis att smittas och stryka med.

Till sist några ord om teves dramaturgi. Ornitologen som hittade fåglarna intervjuades direkt av samma reporter vid minst två tillfällen igår: Smålandsnytt kl 19.10 och Rapport kl 19.30. Reportern ställde samma frågor till ornitogolgen som svarade med ibland exakt samma svar som vid första intervjun. Enda skillnaden att hans bristande skådespelartalang vid andra intervjutillfället gjorde att hans svar kändes ytliga och opersonliga. Men programledaren i Rapport fick i alla fall lämna "direkt över till en reporter som befinner sig precis utanför avspärrningarna".

För övrigt var det nog bra att fyndet skedde vid kärnkraftsverket. Länsstyrelsen och kommunen har god beredskap och har övat många gånger på att larma, organisera och spärra av området. Sedan var det bara för jordbruksverkets personal att göra sitt jobb.

På tal om teves dramaturgi så kan jag inte låta bli att reflektera över bildvalet. Döda fåglar visades upp. Döda fåglar från Asien och Frankrike. Några svenska döda fåglar fanns inte att tillgå. Min tanke gick till hur muslimer framställs i teve. Sällan får man se muslimer så som de ser ut när man möter dem på gatan, utan det blir alltid bilder på springande muslimer med stenar eller kulsprutor i händerna. Nu framställdes fåglarna lika dramatiskt.

Inga kommentarer: