tisdag 14 mars 2006

En stunds eftertanke

Ännu en dag. Ännu en dag med vitt skilt innehåll. Det är tolv år sedan jag lämnade en välbetald skifttillvaro inom industrin och övergick till en osäkrare tillvaro. Men det är också tolv år sedan den intellektuella stimulansen blev var dags självklarhet.

Idag har det handlat om arbete med en rapport som ingår i en biologikurs som jag läser. Den ska vara klar imorgon och vi får väl se hur det blir med det... Två månaders funderande och insamling ledde igår till att jag äntligen började skriva på rapporten. Det blev sju rader.

Idag började jag med att stryka fyra av gårdagens rader och sedan skrev jag nästan tre sidor innan det tog stopp. Återstår nu att plöja igenom ett femtontal artiklar och göra någon slags analys över dessa som sedan ska präntas ner i en resultatdel. Diskussionsdelen kommer därpå - min analytiska förmåga brukar inte svika mig varför den delen ska vara den som orsakar mig minst ansträngning.

Kvällen tillägnades vänsterpartiets lokalförening i Högsby. En liten och tynande kommun där det gäller att hitta folk som är beredda att hjälpa till med att hejda trenden och hitta nya utvecklingsmöjligheter. Vi träffades första gången förra tisdagen och spånade idéer. Ikväll handlade det om uppföljning. Det känns som om förutsättningarna trots allt är goda att få till en bra fullmäktigelista.

Kan inte låta blir att nämna gårdagens möte. Distriktsstyrelsen för vänsterpartiet i Kalmar län sammanträdde. En av punkterna handlade om Första maj-firandet.

Socialdemokraterna i Oskarshamn har beslutat att lägga ett sammanträde med kommunfullmäktige på Första maj i år! Anledningen är att Oskarshamn fyller 150 år just den dagen.

Missnöjda gräsrots-sossar har protesterad och talat om arbetarrörelsens förfall. Sprickan mellan stadhus-sossar och gräsrots-sossar har blivit riktigt tydlig.

Igår blev jag påmind om att det hela även slår mot vänsterpartiet. Jag tänkte först inte på det. Men naturligtvis tvingas nu vänsterns fullmäktigeledamöter välja mellan att fira Första maj varvid stolarna i fullmäktige står tomma, eller att sätta sig i sammanträde på arbetarnas heliga dag.

Birgitta påpekar på sin blogg att det handlar om bristande respekt. Hon jämför med att politikerna i bibelbältets Jönköping skulle lägga sina fullmäktigemöten till söndagar kl 11.00...

Kanske dags att socialdemokraterna i Oskarshamn funderar lite på arbetarrörelsens historia. Det är inte helt ovidkommande - fråga socialisterna i Vimmerby. Det var just arbetarrörelsens historia som socialistiska partiet studerade när de anfölls av nazister i söndags.

3 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Det är helt vansinnig att lägga en fullmäktige sammanträde på första maj. Vår egen dag. Jag hoppas verkligen att många stolar står tomma i salen och att många par fötter trampar genom gatorna i takt med Internationalen istället

Tomas Jonsson sa...

Eftersom sossarna, som har makten i Oskarshamn, är medvetna om risken att platser på socialistiska sidan kommer att stå tomma så borde de vara klara över att det kanske blir borgerlig majoritet på fullmäktigemötet. Så förhoppningsvis ser de till så inga "heta" frågor hamnar på dagordningen.

Utan att förlora prestige kan de, något luggslitna, då hålla sitt fullmäktigemöte på Första maj. Sedan kan man hoppas att de tar lärdom och inte gör om misstaget. Men jag har bott i den kommunen tillräckligt länge för att vara säker på att kommunledningen aldrig tar några lärdomar... Risken är stor att de schabblar bort hela 150-årsjubiléet.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Tja, vi får väl se om s kan ta sitt förnuft till fånga på något vis. Jag välkomnar dem alla till vårt firande på Skälby i Kalmar!

Och du, lycka till med rapportskrivandet!