lördag 25 mars 2006

Någon annan städar hos centern

"Vi frågade de här tjejerna vad de helst skulle välja bort i sitt arbete. De svarade städet, som är tråkigt och slitsamt. Avdraget för hushållsnära tjänster skulle göra det möjligt för brukarna att välja någon annan till att städa." Centerpartisten Anders Åkesson, efter besök på Servicehuset Torshaga i Ålem
Vem ska städa då, undrar jag? Kanske någon kommunalt deltidsanställd kvinna, som måste dryga ut inkomsten med extraarbete för att pengarna ska räcka? Eller kanske någon under 26 år som ska bli slit- och slängvara i centerns samhälle?

Kanske städningen rent av skulle bli mindre tråkigt för personalen om de fick bättre betalt!? Kvinnorna anställda av Mönsterås kommun hade varje månad förra året 2 453 kronor sämre betalt än sina manliga kolleger.

Personalen inom den kvinnodominerade sociala förvaltningen arbetade dessutom över hela 14 155 timmar, vilket motsvarar åtta heltidstjänster! Kanske det ligger till grund för att sjukfrånvaron är högst inom vård och omsorg i Mönsterås kommun? Kanske det också är därför som personalen upplever städningen som ”slitsam”?

Där kanske regionförbundets centerpartistiske ordförande Anders Åkesson har grunderna till ett intressant samtal med sin brorsa Roland Åkesson, centerpartistiskt kommunalråd i Mönsterås kommun?

Tanken svindlar. Kanske Anders Åkesson ska hålla sig till det han kan, som exempelvis utbyggnaden av trådlöst bredband... eller kanske inte förresten...

6 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Håller helt med dig. Att få städningen att räcka till löses på ett sätt. Fler huvuden inom äldreomsorgen istället för en massa övertid, där man hinner städa och bedriva socialverksamhet med den äldre. Jobbet skulle bli mer effektiv och kvalitén skulle höjas och vi skulle få friskare personal.

Elisabet sa...

Men Tomas, jag fattar det som så att dom som nu sköter om dom gamla,skulle vilja slippa städandet och i stället få ägna sig åt mer omvårdnad?
Personligen skulle jag hur gärna som helst ta extrajobb och städa hos äldre, inga problem alls! Varför just nämna ungdomar under 26 år?
För min del handlar det inte om att få bättre betalt; att arbetet skulle bli mer stimulerande (läs: att städa) för högre lön, inte alls. Det är väl det där att man vill göra nånting som känns mera som just ... omvårdnad.
Jag ser personalen som kommer till oss på affären; det är ett enda handlande till alla gamlingar. Att ålderdomshemmen lades ner, det är det sämsta som gjorts för äldre och anhöriga. Nu springer alla undersköterskorna och är inköpare/städare/ochgudvetallt i stället och bara stress och stres.

Tomas Jonsson sa...

Det är ju det jag säger Elisabet, att personalen inom vård och omsorg är trötta och nötta eftersom de är för få!

Vänsterpartiet föreslår 200.000 nya tjänster inom offentliga sektorn. De minskade kostnaderna för långtidssjukskrivningar på grund av stress- och förslitningsskador finansierar en stor del av denna satsning.

Det ingår i deras jobb att städa och handla. Men tyngdpunkte bör ligga på "vård" och "social omsorg". Men eftersom man är underbemannade så hinns inte de senare med.

Typer av boenden kan jag inte diskutera. Grunden bör vara att de äldre ska få välja hur de vill bo.

Elisabet sa...

Nej, det ska dom verkligen inte, när dom kommer till en viss gräns. Som det nu är, ska en gammal människa INTE in på ett boende för dementa, om han eller hon klart säger ifrån.
Och det kan jag lova dig att dom gör. Säger ifrån.
Dom kan vara hur dementa som helst och virra ute hela nätterna och nästan sätta fyr på sina hem, men flytta vill dom INTE.
Och då säger biståndshandläggaren: "ja, din mor vill ju inte, hon påstår att hon klarar sig själv".
Tro mig, Tomas.
Just så är det.

Och jag lovar dig, tanken att människor ska bo kvar hemma i sina hus/lägenheter, det fungerar så länge hjärnan är med.
Jag ser hur många exemepel som helst på äldre som virrar omkring och knappt kan laga mat och går omkring smutsiga och inte vet pengars värde, men bo hemma ska man och man får vecko-vis-transporter med mat, men många av dem är lätt dementa och vet inte alls hur man värmer.
När min mamma bodde i den här lägenheten, levde vi med en konstant skräck för vad som kunde hända. Av läkaren fick hon en dosett,varje dag en tablett.
Men det fungerar ju inte, när man inte vet vilken dag det är!

Framför mera ålderdomshem, det säger jag bara.

Elisabet sa...

Jag menar fram för flera ålderdomshem, inte "framför" .., haha.

Tomas Jonsson sa...

Nu var det ju inte riktigt dementa jag avsåg med mitt svar om att grunden ska vara valfrihet i boendet.

Snarast är det så att människor som vill till någon form av äldreboende nekas. Det är extra ledsamt eftersom önskan ofta grundas på att man känner sig otrygg.

För övrigt har jag svarat på en fråga liknande din i Frågepanelen på Mönsterås kommuns hemsida.