måndag 6 mars 2006

Och så var det avhoppen igen

Nästan var tredje riksdagsledamot, 31 procent, inom socialdemokraterna och dess samarbetspartier väljer att inte ställa upp i höstens val. Avhoppen är betydligt större än inom den borgerliga alliansen. Där slutar 18 procent, visar en enkät som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort.
TT i Svenska Dagbladet
Såg ni? Hos vänstern och socialdemokraterna heter det "avhopp" när man inte ställer upp för omval. Hos de borgerliga partierna så "slutar man" när man inte ställer upp för omval.

Jag har skrivit om detta tidigare.
Värst drabbat är som väntat vänsterpartiet, som plågas av interna strider. Där slutar hälften av ledamöterna.
Sveriges Radio Ekoredaktionen
Jag tror faktiskt inte att "interna strider" är orsaken till att vänsterpartister inte ägnar hela sitt liv åt att sitta i riksdagen. Jag ser det helt enkelt som att vänstern är duktigare på att förnya sig. Gubbarna sitter inte kvar i all oändlighet, utan det är högst tre mandatperioder som gäller.

Tre mandatperioder innebär att i genomsnitt en tredjedel eller 33 procent av riksdagsledamöterna slutar vid varje val. Minst! Och det stämmer ju hyggligt väl med de 31 procent som Ekot nu kommit fram till.

Ledamöter som suttit i riksdagen sedan tidigt 1990-tal hittar säkert i riksdagshuset och vet hur man hanterar en debatt. Men de vet inte hur det är att leva som undersköterska. De vet inte hur det känns att vara arbetslös. De har dålig koll på hur människor har det i skolan och eller inom äldrevården. De vet helt enkelt inte hur vanligt folk har det!

Pressen får det där med avhopp att låta så negativt. Egentligen är det ju positivt att inte ställa upp för omval, utan att ge plats för nytt friskt blod i riksdagen.

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det intressanta tycker jag är, huruvida personen ifråga sitter kvar hela mandatperioden eller om osedvanlgit många hoppar av i förtid?

Det skulle vara intessant att veta, tycker jag.

tomasrj sa...

Jag vet inte om det är mer intressant. Fyra år är en lång tid. Det hinner hända mycket, särskilt för unga ledamöter.

Jag kan inga siffror, men jag vet att vänsterpartiet haft minst två avhopp. Karin Svensson-Smith och Gudrun Schyman. De har lämnat vänsterpartiet men sitter kvar på våra platser i riksdagen. De andra partierna har nog ungefär samma statistik.

Anonym sa...

Gott tecken på förnyelse, tycker jag. Det finns ändå så många som stannar länge och behåller den nödvändiga kontinuiteten.