onsdag 5 april 2006

Budgeten ett givande och tagande

Vänstern vek sig säger rubriken på dn.se. Det kunde lika väl stått "Vänstern räddade budgeten".

I artikeln berättar sedan DN att vänstern släppte kravet på 1.500 kronor mer i studiestöd och gick med på 300. Därmed vek man sig. Men även miljöpartiet drev starkt kravet på utökade studiemedel.

Svenska Dagbladet bjöd en positivare tolkning av vänsterpartiets förhandling med socialdemokraterna och miljöpartiet.
Vi tycker att höjningen är för liten, men vi ser den som ett första steg i en studiemedelsreform. Vi fortsätter att driva höjda studiemedel, nu blir det en valfråga, säger förhandlaren Alice Åström (v).
Riksdagsledamoten Kalle Larsson kommenterar på sin blogg studiemedlet.
Man skall i det sammanhanget vara medveten om att regeringen inte ville gå med på några höjningar alls och att miljöpartiet igår eftermiddag accepterade de 300 kronor som nu anslås. Därmed saboterade mp effektivt möjligheterna att driva frågan så värst mycket längre, men vi gjorde ändå ihärdiga försök.
Eftersom jag själv nyligen studerat under fem år så vet jag hur stort behovet är av en kraftfull ökning av studiebidraget. 6.900 varav omkring 5.000 är lån, räcker inte långt.

Mer positivt är då det första steget mot billigare tandläkarbesök som verkligen är en klassfråga. En undersökning ska kosta 200 kronor är det tänkt. Vänsterpartiet driver kravet att tänderna ska in under högkostnadsskyddet. Klasstillhörigheten ska inte synas i munnen!

Vänsterns partistyrelse anser att vi satt vår prägel på budgeten och valde därmed att bifalla den. I en förhandling handlar det om givande och tagande. Nu gäller det att se till att reformerna genomförs samt fortsätta driva vänsterns krav i valrörelsen.

5 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

ett steg i rätt riktning tycker jag med höjningen av studiemedlen.

Anonym sa...

Om det ändå vore så väl att 5000 var bidrag :/ det är snarare 4000... och 3000 i lånedel.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Vi ska inte vara missnöjda när vi inte får full utdelning för våra krav. Vi är ju i alla fall med och drar i pengapåsen åt rätt håll. Får vi bara utdelning för detta i förnyat och förstorat förtroende i höstens val kommer det att gå ännu bättre!

Anonym sa...

Ähh varför är det alltid vänstern som ska vara dörrmatta för sossarna? varför står ni inte på er som miljöpartiet?

Tomas Jonsson sa...

Det där är en feltolkning. Exempelvis när det gäller studiemedlen så stod inte miljöpartiet på sig utan vek sig och vänsterpartiet fick ensamt driva kravet vidare.