söndag 2 april 2006

Citronfjäril bland snön i Småland


Vårens förföriskt ljumma temperatur, närmare fjorton grader idag, lurade ut mig i skogen. Men snön har inte riktigt försvunnit ännu och det var inte det lättaste att ta sig fram i gympadojor. Under snön är det blött.


Åh, såg ni!? Man måste vara snabb och som fotograt är det mycket att hålla reda på, zoom, fokus, slutartid och allt vad det heter, men där ska i alla fall finnas en citronfjäril som fladdrade runt i den yra aprileftermiddagen. Våren är här!


Alsterån strömmar för fullt. På vintern finns det strömstarar här. Den här vintern har jag dock varit för lat och inte orkat pulsa i snön här.

Igår såg jag tranor när jag åkte med tåget mellan Blomstermåla och Högsby. De befann sig på en vattendränkt äng nånstans vid Långemåla.

Det är märkligt att tänka sig, men fåglarnas hysteriska kvittrande har ju egentligen samma innebörd som raggarnas brölanden när de fått lite innanför västen, nämligen ett förtvivlat rop efter nån kärlekspartner.


Utanför Norbas fabrik står några splirrans nya sopbilar som ska få sina sopaggregat lackade. För att komma till skogen måste man passera industriområdet där plåtindustrin finns som pressar och skär ur plåtarna åt Norba. Därintill, i byggnaden på bilden, ligger Norbas monteringsverkstad. Där arbetar alla de duktiga svetsare som bidragit till att Norbas sopbilar är så kända för sin kvalitét och därför väldigt populära. Och i huset söder om fabriken ligger en lackeringsindustrin som lackar alla nya sopbilarna.

9 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

"Alsterån strömmar för fullt."

Precis! Det är just vad den gör än så länge. Sjön där ån börjar, Alstern, är snart tom på vatten. Fisket skadas, kräftorna dör!

Sjön har sjunkit tre meter och man tappar nu vatten genom en grävd kanal för att kunna tömma sjön riktigt ordentligt. Allt i namn av höga elpriser!

Det vore bra om Alsterån kunde strömma som vanligt i stället!

Tomas Jonsson sa...

Intressant. Var ligger Alstern?

Nicke Grozdanovski sa...

måste berömma dig Tomas för dina fina kort. mer sånt nu när våren är här :-)

Lasse Strömberg sa...

Tomas:

Alstern ligger mellan Älghult och Lenhovda. Alsterån har sin början i Alstern.

Tomas Jonsson sa...

Nicke. Jag brukar bearbeta bilderna en del i Photoshop. Bland annat förstärker jag alla färger mycket. Kolla på Västervikstidningen, de kör sina foton genom nåt slags filter som gör bilderna jäkligt fräcka!

bert sa...

Fjärilar! Redan. Stackarn!

:-)

Elisabet sa...

Jaså, här fuskas det friskt med bilderna ...-)
Det gör inte jag.
Ajabaja.

Nicke Grozdanovski sa...

Sånt där ska man ju inta avslöja Tomas :-) Men vad vad annars kan förvänta sig av en vänsterpartist, ärlighet :-)

Tomas Jonsson sa...

Som vänsterpartist arbetar jag för att stärka olika minoriteter. Därför lyfter jag naturligtvis fram alla svaga färger som är i bilderna ;-)