lördag 20 maj 2006

DN gör en höna av en fjäder II

På flyget upp till Arlanda i torsdags läste jag Dagens Nyheters intervju med Lars Ohly. "Ministerposter eller nyval Ohlys hot efter valseger" är rubriken.

Nån timme senare berättade Lasse om intervjun. Om s, v och mp tillsammans får flest röster så ska naturligtvis alla partiernas politik återspeglas i en regeringsförklaring. Och det är lättare för vänsterpartiet att kompromissa med socialdemokraterna som vi ligger betydligt närmare ideologiskt, än med miljöpartiet som vill urholka LAS, är positiva till friskolor och vill fortsätta avregleringarna.

"Omoget" säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson om att Ohly inte tänker sätta sig i en regering som medverkar till fri etableringsrätt för förskolor.

I många frågor har socialdemokraterna närmat sig vänsterpartiets politik. Ett tydligt exempel är tandvårdsfrågan som vi länge drivit. Den frågan fäller dock ingen regering eftersom vi successivt kan driva igenom våra krav där. Värre är det då med asylpolitiken där våra väljare troligen skulle uppleva ett stort svek om vi backade från våra krav.

Jämför man dagens
socialdemokrater med 1970-talets sossar så märker man en stor skillnad. Dåvarande regeringen vågade stå upp mot USA:s imperialistiska drömmar där hela världen skulle avsocialiseras. Många trogna socialdemokrater står fast i den gamla övertygelsen där, medan regeringen lagt sig på knä inför fötterna på Bush.

Svenska regeringen är dock
medveten om detta. Visum till Hamas är därför politiskt korrekt i Sverige, och ska ses som valtaktik och inte en kursändring i sossarnas utrikespolitik, som fortfarande är pro-amerikansk.

När det gäller utrikespolitiken så står vänsterpartiet nära en stor del av de socialdemokratiska väljarna. Där gäller det att kunna förankra detta hos Göran Persson efter en valseger den 17 september.

Ministerposter eller nyval är en höna av en fjäder. Men en vänsterregering där vänsterpartiets politik inte satt avtryck är en omöjlighet efter höstens val. Och det är Lasses uppgift att säga detta!

1 kommentar:

Anonym sa...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»