tisdag 9 maj 2006

Kina och Palestina - två skilda saker

Kina arrangerar Olympiska Spelen nästa år. Kina är bra på mycket, exempelvis lyckas man varje år avrätta flera tusen invånare som inte tycker riktigt som regeringen vill. År 2004 avrättades exempelvis 3.400 personer. Om grenen Avrättning medelst skott i huvudet infördes som OS-gren skulle säkert Kina ha en god chans att vinna, åtminstone är man vältränade.

Avrättningarna kan tyckas
vara ledsamma för de anhöriga, särskilt som de faktureras ammunitionskostnaderna för avrättningen - som ett sista minne. Men avrättningarna är säkert bra för västvärldens affärer med Kina. För som Göran Persson uttryckte saken, då han var där i mitten av 1990-talet: Styret är stabilt.

Lars Leijonborg var lika
entusiastisk förra året. "Det är varken rött eller gult, det är liberalt med en härlig tillväxt och ett flitigt folk".

Sverige har inte
godkänt Taiwan som självständig stat. Det har inte heller Kina gjort. Hamas har inte godkänt Israel - men det är inte samma sak. Israels militär har i runda slängar gjort slut på 3.000 palestinier hittills under 2000-talet och i strid mot FN har Israel byggt en mur som gör livet surt för palestinier. Men det är inte så viktigt för folkpartiet.

Och för att låta palestinierna riktigt dansa på schavotten så accepterar inte USA och EU med Sverige den demokratiskt valda palestinska regeringen Hamas. Samtal är ingen lösning verkar man tycka, utan lösningen kommer genom tigande avståndstagning och genom att svälta ut palestinierna genom att bojkotta landet. Det är lika okej som att Kina arrangerar OS och skjuter oliktänkande, tycker USA, EU och svenska högern.

Kina och Palestina är onekligen två helt skilda saker som absolut inte ska blandas ihop. Särskilt inte när de kinesiska affärerna är viktiga för väst.

2 kommentarer:

Anonym sa...

För Ahlmark och den andra ryggradslösa Tokhögern har aldrig konsekvens varit nåt särskilt viktigt begrepp.

bert sa...

Jag har samma fundrationer som du. Och håller med till fullo.

Vad är det för fel med dialog? Oavsett part!