fredag 16 juni 2006

Högern är rädda för EU-frågan

Det är såna här vi har att tampas med. "Nu har den där Ohly uttalat sig igen" sa den omskrivne Lasse själv när artikeln omtalades vid festivalmiddagen igår.
Vänsterledaren Lars Ohly framstår som en allt mer udda politiker. Hans senaste utspel går ut på att Sverige skall lämna EU.
Här är vi faktiskt inte mer udda än en stor opinion av svenskarna som faktiskt också är ganska trötta på EU:s centralstyrning. Det har väl aldrig varit nån hemlighet att vi i vänsterpartiet ogillar EU-medlemsskapet!?

Jag kan inte låta bli att associera till maktcentrummodellen. Den här ledarartikeln använder maktens språk för att tillintetgöra något som avviker från maktcentrumets uppsatta norm. Det placerar Norrköpings tidnings ledarskribent tillsammans med rasister och fascister!
Poängen med att isolera Sverige från omvärlden är inte glasklar. Men kanske handlar det om att försöka efterlikna Stalin som ägnade sig åt "kommunism i ett land", till skillnad från Lenin som var mer intresserad av världsrevolution. Eller Mao som på den tid det begav sig vantolkade den kommunistiska vägen-utför-teorin genom att i tanke och handling bortse från avsaknad av industri? Istället applicerade Mao teorierna på den kinesiska landsbygdsstrukturen. Snart nog blev fältet fritt för misshandel av ett helt land.
Här är det på väg att spåra ur fullständigt. När vänsterpartiets syfte är att öka demokratin upplever Norrköpings Tidningar att en revolution är på gång. Genom att förlöjliga avsikten genom historiska paralleller slipper man argumentera mot sakfrågan.

Att vi ogillar dagens EU beror bland annat på avståndet till maktens korridorer. Vi anser att beslut ska fattas så nära den enskilda människan som möjligt, på lägsta möjliga nivå. Men avståndet är alltför långt idag. EU sätter käppar i hjulet för den politik som vi vill föra. Det gäller exempelvis miljöområdet. Full sysselsättning är inte heller det viktigaste för EU. För vänsterpartiet är social välfärd oerhört viktigt. Och det avgörande är rätten till jobb.
Blir det kaffesamkväm på Harpsund med representanter för världens genom tidernas mest omfattande förtryckarlära?
På slutet av artikeln avslöjar sig dock ledarskribenten. Plötsligt framstår det solklara, nämligen att det handlar om rädslan för en vänsterregering i höst. Den rädslan är befogad!

Från vänsterpartiets sida för vi gärna upp EU på den politiska dagordningen i valrörelsen. En ny konstitution ska beslutas under kommande mandatperiod och där har vi opinionen med oss!

1 kommentar:

Nora sa...

jahaa det var väll första april i norrköping...kontisg konstig värld...