torsdag 8 juni 2006

Inget demokratiskt med sverigedemokrater

Sverigedemokraterna har stort stöd bland unga i en undersökning som kallas Ungt val. Man kan skriva mycket om detta. Dels kan man analysera orsakerna till att ungdomar stödjer ett främlingsfientligt parti. Dels kan man också klä av sverigedemokraterna som själva hävdar att de inte alls är främlingsfientliga.

Orsakerna till att unga säger sig stödja sverigedemokraterna tror jag finns att finna hos besparingar som drabbat unga. Nedslitna skolor, stängda fritidsgårdar, ofullständiga betyg som leder till individuella programmet och så vidare.

När det då finns partier som säger att invandrare kostar en massa pengar och orsakar problem för samhället så är det lätt att köpa den politiken.
Sverige har i förhållande till folkmängden tagit emot flest invandrare i Europa under efterkrigstiden. Det har medfört stora sociala och ekonomiska påfrestningar för vårt land.
Från sverigedemokraternas hemsida
Sverigedemokraterna är inte bara främlingsfientliga utan direkt rasistiska. På sin hemsida talar man visserligen i väl förklädda ordalag om "svenskar" och "invandrare". Men vem är invandrare och vem ska skickas hem? Och vad menas med att "anpassa sig"?
Det bästa både för svenskarna och för de invandrare som inte kunnat anpassa sig till samhället vore om många invandrare återvänder till sina hemländer.
Från sverigedemokraternas hemsida
Sverigedemokraterna blandar äpplen och päron friskt för att få fram sitt budskap. Mellan raderna kan man läsa att alla finländare som kom till Sverige som arbetskraftsinvandring under 1950- och 1960-talet var helt okej. Men de afrikaner som flyr undan krig och svält är inte välkomna. Det är en egoistisk politik. Finländarna har bidragit till uppbyggnaden av Sveriges välfärd under främst 1960- och 1970-talet. Européerna har indirekt genom kolonisationen och direkt av avkolonisationen orsakat de krig och oroligheter som fortfarande pågår i Afrika.
Sverigedemokraterna är inte principiellt emot invandring. Vi är på det klara med att Sverige alltid har haft invandring, men den har tidigare varit begränsad och reglerad. De invandrare som kom hit kunde ganska lätt assimileras och bli en del av det svenska samhället, främst på grund av att de inte var så många och att de kom från kulturellt närstående länder. De senaste årens invandring har dock varit av helt annan art. Det har handlat om tiotusentals invandrare varje år, från avlägsna delar av världen, vilket inte varit bra för Sverige.
Från sverigedemokraternas hemsida
Och om man tittar ut i riket vad partiets företrädare faktiskt säger så kan man till exempel läsa i tidningen Nyheterna den 27 april en intervju med Jonny Evaldsson som är förstanamn på sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Oskarshamn som säger följande:
Främlingsfientliga vet jag inte om vi är, men man släpper in för många ekonomiska flyktingar. Särskilt muslimer, dom ska vi vara försiktiga med. Sdan kommer dom och ska bygga moskéer.
Dom ska förbjudas att bygga moskéer i Sverige. Det är inte nu utan om 20-25 år vi får problem, det blir Koranen som blir styrande. Kommer man till ett kristet land får man rätta sig efter det.
En sak som vi tycker är viktig är att få tillbaka folkkyrkan och den lutherska läran i skolundervisningen. Och präster och kyrkofolk ska inte kunna tvingas att viga homosexuella, säger han.
Nyheterna 2006-04-27
Jonny Evaldsson hoppade av från kristdemokraterna och blev sverigedemokrat i början av 2000-talet.

I artikeln ger Evaldsson uttryck för att religionsfriheten ska begränsas. Han vill också reformera skolan. 17,8 procent av ungdomarna i Oskarshamn, som deltagit i Ungt vals undersökning säger sig stödja sverigedemokraternas politik. Jag tvivlar starkt på att de ungdomarna faktiskt vet vad Evaldsson och hans sverigedemokrater egentligen står för! Men om detta må vi berätta.

11 kommentarer:

bert sa...

Det är skrämmande att inse att Sverigdemokraterna har så stort genomslag hos unga.

Men till viss del tror jag att det kan vara lite coolt och lite uppstudsigt, när man sitter där och röstar vid datorn. Sverigedemokraterna är s.a.s. nya, outforskade, och lite småspännande, för ett ungt sinne. Samtidigt har väl aldrig så många i skolvärlden haft så stor mångfald som nu, känt till så många, och umgåtts med kompisar från andra kulturer som nuförtiden, osv osv. Så det är verkligen paradoxalt.

Allvarligt är det, i vilket fall.

Alexander Sofroniou sa...

Nu verkar det tack och lov inte som att sverigedemokraterna inte har så starkt stöd som Ungt val visar. De verkar vara simpla fuskare.

http://www.expressen.se/index.jsp?a=604940

Nicke Grozdanovski sa...

Håller med om allt du skriver Tomas, nu måste vi verkligen ta tag i detta, Vi ska inte vara tveka att ta debatten med dessa. Tillsammans är vi starka.

Anonym sa...

Jag är inte rasist eller nått men detta håller jag med om

muslimer, dom ska vi vara försiktiga med. Sedan kommer dom och ska bygga moskéer.
Dom ska förbjudas att bygga moskéer i Sverige. Det är inte nu utan om 20-25 år vi får problem, det blir Koranen som blir styrande. Kommer man till ett kristet land får man rätta sig efter det.

I vilket muslimsk land skulle vi kristna få bygga en kyrka och leva som vi vill, nä, där är även europeiska kvinnor tvugna att rätta sig efter deras regler och klädsel. Läste för lite sedan i en tidning att muslimer ville ha egna lagar här i sverige!!

Får nog säga att muslimer är ett lite farligt folkslag.

Tomas Jonsson sa...

Det är precis den här sortens uttalande som är rasism, så påstå inte något annat.

Det du skriver placerar människor i olika fack och klassar in människor som legala och illegala. Vem är du att avgöra vilken religion som ska vara tillåten i Sverige?

Anonym sa...

Nej Jag är inte rasist eller sverigedemokrat.

jag utryckte mig lite väl starkt, men du svarade inte på,

I vilket muslimsk land skulle vi kristna få bygga en kyrka och leva som vi vill, nä, där är även europeiska kvinnor och män tvugna att rätta sig efter deras regler och klädsel.

Får kristna eller vilken religon det än må vara bygga sin ``kyrka´´
i ett muslimskt land så får dom bygga i vårat land.

Dom flydde till sverige för att dom hade krig eller dyl i sina länder. Nu så är vi tvugna att anpassa oss till deras regler mm gör vi inte det så blir det ett jäkla liv. Ger man en hand så vill dom snart ha hela armen.

Och nu till rasismen.

Jag är född i sverige och fått lära mig att man får tycka och tänka som man vill. Raight ?

Så fort man talar nått illa om invandrare, flyktingar mm så är man visst rasist.

Jag är inte så glad åt muslimer.
Många är bra, men i helhet tycker jag inte om dom. Tycker bara att dom är för mycket, tycks bara att dom kan det här med krig, våld och kriminalitet. Skulle dom för en dag sluta med allt de, så vet dom inte vad dom ska göra.

så tycker jag! annars så har jag inte emot nått folk eller religoner som finns på jorden.

tycker att man ska kunna vara stålt att vara svensk och vifta med svenska flaggan, inte bara på nationaldagen utan att bli kallad för rasist eller nasse.

Rasisterna har snott svenska flaggan, så som porrindustrin har snott fiXXan.

Så fort det visas lite väl mycket hud på H&M reklam så är det porr.

tack för mig.

Tomas Jonsson sa...

För det första trasslar du bara in dig när du ena sidan hävdar att du inte är rasist för att i nästa stund hävda att "muslimer är ett lite farligt folkslag".

Rasism handlar om att peka ut och särbehandla människor på grund av etnicitet, religion, sexualitet etc. Det du ger uttryck för är rasism, inget annat.

Att du sedan kanske inte är organiserad i något främlingsfientligt parti är knappast förlåtande. "Vardagsrasismen" är den mest utbredda och otrevligaste formen av rasism eftersom den smygs in med ursäkter som att "jag är inte rasist men..."

Du ställer en fråga om i vilket muslimskt land man kan utöva kristendom. Vad är ett muslimskt land? Menar du ett land där en betydande del av befolkningen är muslimer eller menar du ett teokratiskt land som styrs efter Koranen?

Mitt svar är att i alla demokratiska länder råder religionsfrihet.

Anonym sa...

Hej igen

Tycker att du ser det lite väl svart och vitt.

Idag kan man visst inte säga ett ont ord om utlänningar utan att vara rasist.

Och du har väl aldrig talat något ont om invandrare ;-)

Tomas Jonsson sa...

Jag målar verkligen inte i svart och vitt utan säger tvärtom att generaliseringar inte fungerar! Nidbilden av muslimer som ociviliserade fanatiker förstärker uppdelningen i "vi" och "dom".

Anonym sa...

Men du säger ju att jag är rasist bara för att jag inte tycker om muslimer

Anonym sa...

hoho ojojoj, men jag håller inte med tomas, sorry lol