fredag 30 juni 2006

Israel fortsätter bryta mot folkrätten

Tänk om svenska militären gick in i Norge. Sköt några norrbaggar som påstods vara motståndsmän och tog halva norska regeringen till fånga och satte regeringskansliet och utrikesdepartementet i brand.

Tänk om vi motiverade vårt handlande med att Norge historiskt sett tillhört Sverige så därför har vi rätt att göra så här!

Det skulle bli ramaskri! USA skulle komma i ryk och drag och bomba Sverige sönder och samman. Inte en endaste dalahäst skulle skonas. Inte en Orreforsvas skulle vara hel. Dessutom skulle amerikanska intressen passa på att ta över hela LKAB.

Nu är Sveriges militär tack och lov avvecklad, så inget av detta skulle kunna hända. Men det Israel nu gör att precis likadant. Deras handlingar bryter mot flera olika delar av FN-stadgan. I en tidigare bloggning har jag nämnt brotten mot Våld- och aggressionsförbudet. Jag har också nämnt palestiniernas rätt att försvara sig enligt Självförsvarsrätten. Den paragrafen säger att det är förbjudet att utöva våld, men tillåtet att försvara sig. Principen om folkets självbestämmande ger palestinierna rätt att strida för sitt eget självbestämmande.

Varför hörs inte Carl Bildt eller Lejonborg eller nåt gammalt moderatspöke. Varför kommer inte Per Ahlmark upp ur sin jordhåla och ropar efter lag och rätt och bussar amerikanska soldater på mördarna? Gäller inte internationell rätt alla folk?

1 kommentar:

yabosid sa...

Håller just nu på att läsa Noam Chomsky's senaste bok "Failed States" och han tar just upp USAs och Israels hållning till internationella lagar och fördrag.

Han lägger fram tesen att internationell lag och rätt endast fungerar då alla signatorer följer den - men så är tyvärr inte fallet längre. USA och Israel anser inte larvigheter som Geneve-konventionen inte "är lämpliga" (för att använda Condelezza Rice's uttryck) - men samtidigt är man väldigt villiga att använda samma fördrag för att fördömma andra länder, te.x. Iran.

Således, så är internationell lag numera meningslös, då "Outlaw" eller "Rouge" states anser sig ha rätten att agera unilateralt.

Israels agerande i Gaza nu, där man medvetet slår ut infrastruktur ÄR ett krigsbrott enligt alla fördrag och regler som dikterat världens samvete sen Nuremberg rättegångarna.

Israel lär inte bli straffade för det, vilket även det förstärker den rättsröta som nu råder i världen tack vare Bush-regimens doktrin om "preemtive war".