söndag 11 juni 2006

Marxistiskt forum stärker ideologin


I början av juni varje år arrangerar vänsterpartiet Marxistiskt forum på Ölands folkhögskola i Skogsby. Kjell E Johansson, ordförande i vänsterpartiet i Mörbylånga öppnar årets upplaga och hälsar oss alla välkomna.

Lördagens rubriker var
"Latinamerika idag" och "Om partiet som ett kraftcentrum". På söndagen handlade det "Om kön, sociala skikt och klasser" och senare på dagen "Om samhällsutvecklingens drivkrafter".


Jörn Svensson, före detta riksdagsman och EU-parlamentariker och med långt förflutet inom politiken är nästan en institution på Marxistiskt forum. Eftersom han numer delvis bor i Brasilien (han är sedan länge sambo med ambassadör Winberg) så har han stor kunskap om Latinamerika - en kunskap han gärna delar med sig av.

Jörn talade bland annat om avkolonialiseringen i Latinamerika som skedde långt innan avkolonialiseringen i Afrika. Latinamerika radikaliserades och demokratin var på frammarsch bland annat genom att allmän rösträtt infördes under 1900-talet. Det här sågs dock inte med blida ögon.

En motreaktion kom från reaktionära krafter i form av militärkupper. Bland annat i Brasilien 1964 och Chile 1973. På så vis kunde befolkningen hållas tillbaka.

Idag ser vi åter Latinamerika radikaliseras. Lula regerar i Brasilien. Chaves i Venezuela. Morales i Bolivia och även i Chile och Argentina finns nu radikal majoritet.

Debatten under Marxistiska forumet kom mycket att handla om synen på Kuba. Fidel Castro är oerhört populär i hela Sydamerika där han blivit en symbol mot USA:s imperialistiska metoder. Castros popularitet är så pass stor att han gott kunde öppnat upp för politisk opposition i Kuba - utan att riskera makten.

Trots den amerikanska blockaden mot Kuba så har Castro lyckats genomdriva stora sociala reformer. Spädbarnsdödligheten är lika låg som i USA. Skolor och sjukvård är väl utbyggt och gratis för alla invånare. På Kuba finns till och med ett överskott på läkare som exporteras ut över resten av Latinamerika (i USA är de inte helt välkomna om de inte tar avstånd från Castro).

Varför är kritiken så stark mot ett odemokratiskt Kuba samtidigt som andra odemokratiska länder inte kritiseras?

1 kommentar:

Elisabet. sa...

Amen.
Det är väl snart bara att söka medlemsskap ..-))


(nej, jag skojar bara! men tandvård åt alla: bra!)