måndag 5 juni 2006

Nationaldagen röd och stilla

Hur många är det som har arbetat under måndagen den 5 juni? Ett flertal företag och kommuner har haft stängt under måndagen. Klämdag.

Enligt Dagens Nyheter kostar en stängd dag ungefär tio miljarder kronor. Med en röd nationaldag den 6 juni ger detta vissa år upphov till brutna veckor och förutom den röda lediga dagen även klämdagar. År 2009 och 2010 infaller nationaldagen på lördag respektive söndag och blir billiga.

Näringslivet var väldigt drivande i den här frågan. För dem innebär den röda dagen den sjätte juni färre röda dagar under en flerårsperiod, jämfört med den fastliggande annandag pingst (i salig åminnelse).

Dessutom tillkommer en flexibel klämdag
, där arbetaren själv står för ersättning i form av inarbetad tid. Är det vind i seglen och orderböckerna fyllda lär det inte bli någon klämdag. Men står maskinerna stilla och folket går och sopar i fabriken så är klämdagen ett praktiskt sätt för arbetsgivaren att ställa in verksamheten under en dag.

1 kommentar:

Elisabet sa...

Ja, här var en som jobbade i alla fall. Det spelar ingen roll vad det är för färg på dagen .., alla handelsanställda har ju som regel ett rullande schema.