torsdag 22 juni 2006

Vem borde inte skämmas?

Tänk följande situation: På en konsert med Kent så säger bandets sångare Joakim Berg att han skäms för att komma från samma län som Sveriges statsminister.

Rubrikerna i pressen blir stora och svarta efter konserten. Halva svenska folket blir vansinniga över uttalandet. Flera radiostationer slutar spela Kents skivor och på flera platser i landet arrangeras stora skivbål där Kents skivor bränns.

Nej, jag förstår om ni skakar på huvudet och finner historien osannolik. Men just detta drabbade ju faktiskt det amerikanska countrybandet Dixie Chicks för drygt tre år sen efter en konsert på Londonscenen Shepherds Bush.

Nyligen var de tillbaka på Shepherds Bush för en ny konsert och bandets sångerska, som uttalade de bannlysta orden, inledde årets konsert:
Vi har återvänt till brottsplatsen. Och vi skäms fortfarande över att komma från samma delstat som president Bush. Den enda Bush som vi gillar är Shepherds Bush!
Den brittiska publiken jublade lika högt denna gång. Men diskussionen hemma i USA lär nog vara blygsammare. Rent av kanske det är så att många får sig en påminnelse om att Dixie Chicks varning, den där gången, när hetsen inför ett Irakkrig var som störst, kanske borde tagits på större allvar.

Idag står det klart för envar att USA:s krig i Irak inte bara bröt mot världssamfundet FN:s regler, utan också startades på falska grunder. Det har lett till många många tusen döda irakier och situationen i Irak är fortfarande mycket orolig.

På Bushs samvete kan också läggas
de omkring 2.500 unga amerikanska soldater som återvänt hem lemlästade i trälådor. Det borde få vilken amerikan som helst att skämmas för sin president.

3 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

tyvärr har den presidenten ingen skam i kroppen, när han t o m myglade sig fram till makten i första presidentvalet.

NO MORE BUSH

Amir Sariaslan sa...

Om jag inte minns helt fel så tog Dixie Chicks tillbaka deras uttalanden efter att skivförsäljningen gick åt skogen sist. Inte så imponerande, med andra ord.

Tomas Jonsson sa...

Amir: Du har säkert rätt, men det är inget jag minns och inget som nämns i artikeln som kan läsas här. Men vem hade inte fått kalla fötter om man blivit så brännmärkta som de blev?