lördag 29 juli 2006

Renegaten Reinfeldt - en falsk taktiker?

PC Jersild skriver i Dagens Nyheter om renegaten Reinfeldt. Renegat var ursprungligen en beteckning på en kristen som konverterat till islam. En renegat har lågt förtroende, det är ju en avhoppare och vem vet vad denne kommer att göra framöver.

Fredrik Reinfeldt var för inte så länge sedan en rabiat ung nyliberal. För tretton år sedan skrev han i boken ”Det sovande folket” att svenskarna är ”mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd”. Nu hävdar han att han själv är rätt politiker att göra just detta...?

PC Jersild skriver i DN om drivkraften för de största kombatanterna i höstens val:
Vilket är viktigast, ideologin eller makten? Det är inte särskilt svårt att se moderaternas och alliansens attack som ett närmast desperat försök att vräka socialdemokraterna ur Rosenbad, kosta vad de kosta vill. För Persson gäller det att hålla sig kvar, kosta vad det kosta vill. Så på den punkten är den ena inte makthungrigare än den andra.
Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet. Hur det är med den saken går inte att betvivla.

Jersild raljerar över att ledarskribenterna mest fokuserat på vad som händer om sossarna kommer att sitta kvar efter höstens val. Ingen har brytt sig om att fundera över vad den borgerliga alliansen skulle göra i regeringsställning. Och det är då man kan fundera över vad den där Reinfeldt egentligen säger.

Sänkt ersättning från a-kassan för den som blir sparkad på kapitalismens marknad, kraftigt höjda avgifter till a-kassan och bort med avdragsrätten på fackföreningsavgiften är bara några av de löften moderaterna gett i valrörelsen. Det är knappast någon arbetarpolitik som moderaterna för fram...

Även Barometerns borgerliga ledarskribent Per Dahl är inne på detta efter att ha hört Reinfeldt i Köpingsvik. Reinfeldts förre företrädare Gösta Bohman hade själv varit med om det gamla fina borgerliga samhälle som han ville ha tillbaka när han kämpade mot socialiseringen. Reinfeldt vill däremot göra hela Sverige till ett enda stort Täby.
Enda gången som hans röst tappar något av sin balans är när han får frågan om partiet kanske någon gång växlar tillbaka för att bli det ”gamla” moderaterna. Aldrig så länge han är partiledare! Plötsligt hör jag lidelse.
Per Dahl anar att allt inte står rätt till i radhuslängan i Täby. Endast tiden kommer att utvisa om Reinfeldt omvändelse är äkta eller taktisk, konstaterar Jersild. För mig är den frågan enkel och jag behöver inte tiden!

3 kommentarer:

Birgitta Axelsson Edström sa...

Taktik, taktik och åter taktik, ja. Glättat papper och rosa snören med vackra rosetter. De kan förpacka sin produkt, de blåa minsann.

Men vart tog hederligheten vägen??

Nicke Grozdanovski sa...

Finns ingen hederlighet när de gäller moderater numera. Innan visste man vad man hade de men nu försöker de vara nånting de inte är. Men vi genomskådar de med våra röda ögon

Nicke Grozdanovski sa...

appropå renegaten kom mig att tänka på den utmärkta Hammerfall låten Renegade :-) Tänk va politik kan assosiera till mycke, jag var bara tvungen att lyssna på den