onsdag 26 juli 2006

Vänsterpartiets politik i Köpingsvik

En lång och intensiv dag börjar lida mot sitt slut. Lasse Ohly har besökt Kalmar län och Klintagården idag. Partiledarutfrågningarna på Öland som missionskyrkan traditionsbundet genomför.

Själv mötte jag upp med material på torget i Borgholm vid tiotiden i förmiddags. Sedan stod vi där och krängde tandkborstar och flygblad till alla flanörer. Bakom oss stod Fredrik och Maria från Radio Kalmar och sände sommarradio från scenen.

På eftermiddagen intog jag en hamburgare med stekt färskpotatis på Ebbas café och samtidigt började journalisterna samlas runt vårt bokbord. Per Dahl från Barometerns ledarredaktion och en fotograf från Svenska Dagbladet och så småningom anlände även Bosse Nilsson från Radio Kalmar. Och naturligtvis Lasse själv.

Intervjuerna hörde jag inte så mycket av. Men tandborstarna var lätta att bli av med. Halv fyra förflyttade vi oss nån kilometer norrut till Köpingsvik och Klintagårdens camping. Missionskyrkan håller till där och har ett stort missionstält uppställt. Under en vecka intervjuas alla partiledarna av missionspastor Thor-Björn Bastås under rubriken Fest-i-val.

Vid ingången till festivalområdet stod Kristdemokraternas ungdomsförbund och delade ut flygblad med texten "Och så säger de att kommunism är frihet" följt av en tabell med alla dödsoffer för fascistiska kommunistdiktaturer. Det är väl sånt de tar till när de saknar egen politik.

Kristdemokraternas ungdomar fick i alla fall skäll av landstingsrådet och kristdemokraternas starke man i länet Anders Andersson som dessutom bad oss om ursäkt.

Intervjun i tältet är inlindad i en gudstjänst med böner och psalmsång. Den första delen av intervjun handlade om Lasses och vänsterpartiets relation till Gud och bibeln. Prästsonen Ohly klarade den biten galant. Solidaritetstanken förenar ju dessutom kristendomen med socialismen varför vi gärna skriver under på delar av exempelvis Bergspredikan.

Andra delen av intervjun handlade om vänsterns politik i realitet. Lasse fick bra beröm efteråt. Bastås själv berättade vid samkvämet efteråt att Lasse var den första av partiledarna som enbart pratat om sin egen politik och inte raljerat över motståndarnas politik. De andra partiledarna hade Bastås behövt påminna under intervjuerna om att de handlade om deras politik. Vi fick samma beröm efter Almedalen, och som sagt, vi har en egen politik som vi är stolta över och gärna missionerar om.

På Svenskans hemsida refereras ett TT-telegram. Jag kan berätta att TT:s reporter kom för sent och missade halva presskonferensen innan men intervjun i kyrkan fick han se och den rererar han här.

Det var i alla fall massor med folk och god uppslutning av vänsterpartister i Salvestaden och på Stortorget i Kalmar där Lasse var på förmiddagen, i Borgholm och i Köpingsvik under eftermiddagen och kvällen. Det är så här en valrörelse ska göras!

(Bilder kommer möjligen så småningom när jag fått liv i min egna dator som ligger insomnad på intensiven i Kalmar...)

Inga kommentarer: