torsdag 24 augusti 2006

Alice Åström i Vimmerby

Idag har vänsterpartiets förste vice partiordförande Alice Åström besökt Vimmerby. Kamraterna uppe i Vimmerby tog väl hand om henne. Själv koncentrerade jag mig på ett bokbord som jag skulle förse med material.

När jag anlände till Vimmerby hade jag god tid. Jag tog en pizza på den där runda lilla hamburgergrillen vid infarten till köpingen. Sedan åkte jag upp till torget där semestrande flanörer - främst tyskar - blandades med affärsfolket som gick in i andra andningen. Det var en behagfull stämning och jag satt och njöt av lugnet på en bänk på torget.

Efter att ha mött en tjej
från lokalföreningen och varit och hämtat bord och trottoarpratare så kom vi tillbaka till centrum. Där möttes vi av fyra polisbilar, om jag räknade rätt och det formligen kryllade av poliser där vi skulle vara.

- Ska ni ha möte här? frågade en av poliserna. Möjligen hade de tagit åt sig av kritiken från i våras då nazister överföll och misshandlade medlemmar från socialistiska partiet. Polisen hade fått signaler om att nazzar kunde finnas i närheten och alla poliserna var i Vimmerby för att säkra oss och Alice.

Först kändes det konstigt
och jag blev lite skakig. Men sedan så kände jag tillfredställelse och en enorm trygghet. Fanns det några nazzar i närheten så stod det en hel samling med poliser strax intill oss redo att gripa in.

Men inget hände. Allt var lugnt. En kvinna från moderaterna i Vimmerby kom fram och frågade mig nästan anklagande hur vi lyckats få polisen till Vimmerby. Och det var flera som förundrade sig och konstaterade att det aldrig varit så många poliser i Vimmerby. Vi delade ut tandborstar och Alice och Mariann Karlsson, Kalmar läns förstanamn på vänsterpartiets riksdagslista, höll tal för flanerande Vimmerbybor.

Efter mötet åkte vi till Åbro bryggeri
strax utanför Vimmerby och åt middag i deras restaurang. Där träffade vi elever som utbildar sig till behandlingspedagoger.

Under en timme diskuterade vi framför allt behandling av unga och problematik kring när och hur samhället ska gripa in. Det kom också att handla en del om vad skolan gör och bristen på förebyggande arbete. Vänsterpartiets krav på 200 000 nya jobb är en viktig del i det förebyggande arbetet. Med högre lärartäthet är chansen större att man lyckas fånga upp de elever som riskerar att hamna snett.

Tyvärr glömde jag kameran hemma så ni får själva tänka er hur det kan ha sett ut...

Inga kommentarer: