tisdag 8 augusti 2006

Fantastisk amerikansk omsorg

Förra veckan berättade jag att Dagens Nyheter tar ut Fidel Castros död i förskott. Spekulationer och propaganda om att människorna på Kuba längtar efter "ett bättre liv". Dagens Nyheter är en duktig amerikansk papegoja som inte funderar på att USA möjligen leverar andra saker än själva sanningen. I Sydamerika är tongångarna annorlunda.

Svenska Dagbladet är också mer förnuftiga i sin rapportering. Tyvärr har Dagens Nyheters läsare inte fått veta något om detta.

Sydamerika får den ena röda regeringen efter den andra. Befolkningen väljer frivilligt socialistiska regeringar, alltmedan Sverige, Nederländerna, Tjeckien, Polen och Storbritannien sluter upp bakom USAs fientliga linje mot främst Kuba.

Och som utlovat så uppvärderas sociala reformer och solidariska handlingar av de socialistiska regeringarna. Kuba må vara ett fattigt land men varifrån DN får uppgiften att befolkningen söker ett bättre liv är svårt att förstå? Men Kuba är inte sämre än att de bistår Uruguay med hjälp för att stärka hälsovården i Uruguay. Allt medan USA tuktar sina fångar på Guantanamobasen och bistår Israel med vapen - allt för att trotsa FN. På samma vis exporteras det Kubanska alfabetiseringsprogrammet "Yo, si puedo" (Jag kan visst) till Uruguay.

Den amerikanska omsorgen är fantastisk. Men den är knappast fredsskapande. Den är grym och orättvis och syftar till att bygga murar mellan människor och skapa instabila förhållanden som leder till anarki och mänskligt lidande.

3 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Amerikansk omsorg är inget om inte USA själv tjänar på de.. De är typiskt kapitalistisk omsorg som inte är förvånande men inget att ha.

Anonym sa...

Märkligt, jag trodde att kubanerna lönearbetade och betalade för varor, hur kan det bli mindre "kapitalistisk omsorg" än i USA?

Ett tips är att strunta i överbyggnaden (som iofs inte är helt oväsentlig) och titta på produktionssättet.

Nicke Grozdanovski sa...

Jag menar att USA inte gör nånting för att förbättra världen om inte de själva tjänar på och kan de tjäna på de skulle de t o m kunna göra situationen sämmre i världen. Det är de som är kapitalistisk omsorg.