söndag 6 augusti 2006

Folkpartiet försöker censurera

Folkpartiets liberala politik har de senaste åren gått allt mer mot en förbuds- och förmyndarpolitik. Pekpinnen ligger alltid framme när folkpartiet håller presskonferens.

Nu vill en folkpartist i Stockholms kommunfullmäktige att ett konstverk ska plockas bort. Konstverket föreställer chilenska poeten Pablo Neruda, svenska Sara Lidman och kinesiska gamle ledaren Mao Zedong.
Maos vansinnesvälde var ett av de mest fasansfulla kapitlen i mänsklighetens historia. Sverige har börjat göra upp med sitt förhållande till nazismen, men vi har inte gjort upp med vår relation till gamla kommunistländer.
Martina Lind, fp, i Dagens Nyheter
Reflexmässigt kommer jag att tänka på Karl XII-statyn i Kungsträdgården... Det är bara en tidsfråga innan folkpartiet kräver att den plockas bort.

Snart kommer krav på att Wasa-museet ska stängas. Ett krigsskepp som inte ens klarade Stockholms farvatten - ett mörkt moln i den svenska historien. Därpå kan vi förvänta oss krav på att de israeliska och amerikanska ambassaderna ska stängas. Två stater som dödat miljontals människor i sin framfart - nu senast i Libanon.

Ja, folkpartiet, att politiker försöker styra konsten har gamla traditioner - bland annat från öststatsländer som styrts av kommunistiska diktaturer. Även nazisterna ägnade sig åt att försöka tysta kritiska röster. Det fick Karl Gerhard erfara efter att han skrivit revynumret ”Den ökända hästen från Troja”. På 2000-talet återupprepsas detta alltså av folkpartiet i Sverige!

Inga kommentarer: