tisdag 22 augusti 2006

Garpens fyr i Kalmarsund


Då och då blir det små sjöhistoriska upptäcktsfärder på den här bloggen - det känner den bästa av läsekretsar till. Under måndagen var jag ute på Garpens fyr i Kalmar sund på ett möte med Sjöfararkusten.

Garpen reser sig 27 meter upp ur havet på en liten holme där det som mest bodde 16 personer. Gustaf Sjöholm är född ute på Garpen och hans far var fyrvaktmästare. Gustaf guidade oss och berättade om livet på fyren.


Det viktigaste för fyrfolket var att fyren alltid skulle lysa. Gustafs mamma sa då och då till sina barn och gå ut och kolla så fyren lös. "Gack ut och kolla fyren" sa hon. Trots att hon blev senildement i slutet av sitt liv och bodde inne i Bergkvara så fortsatte hon rabbla frasen som hon kunde då hon fick besök. Det viktigast av allt: "Gack ut och kolla fyren!"


Det tar lite i låren att vandra upp alla trapporna till toppen, men där uppifrån har man god uppsikt över södra Kalmar sund.

4 kommentarer:

josephzohn sa...

Håller på att färdigställa en modell av "Spårö Båk, VÄSTERVIK 4:28" ...

Tomas Jonsson sa...

Stiligt! Nån gång ska jag själv börja ägna mig åt sånt där pyssel. I gamla sjökort finns Spårö Båk och andra gamla sjömärken alltid avtecknade som små figurer så att de kan identifieras.

Spårö Båk passerade jag varje sommar när jag var liten och vi var ute på semester och seglade.

Elisabet sa...

Läckert med människornasom sitter där långt nere och ... fikar, kanske?

Tomas Jonsson sa...

Kul att du noterade det! Om jag haft lite mer vidvinkel i kameran så hade jag även fått med en flaggstång uppifrån, med hissad flagga, som ytterligare hade stärkt höjdkänslan. Nu fick jag välja mellan horisont eller flagga.